• Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου
  • 00:04

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Η Κύπρος προσφεύγει στη Χάγη για τις τουρκικές παραβιάσεις

Η Κυπριακή Δημοκρατία, φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα, η Κύπρος, επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό αφού κανείς δεν άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι μίλησαν στο sigmalive.com δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

Send this to a friend