• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 09:58

Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

"Η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τον Νετανιάχου" - Σάλος από δημοσίευμα της WSJ

"Η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τον Νετανιάχου" - Σάλος από δημοσίευμα της WSJ

Χαμό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑτο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. που αναφέρει πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τη δέσμευσή τους να περιορίσουν την κατασκοπεία μεταξύ των συμμάχων τους μετά το σκάνδαλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Το άρθρο της εφημερίδας, επικαλείται αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με την WSJ, αν και ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί να περιορίσει την κατασκοπεία που είχε στόχο τους ηγέτες συμμαχικών χωρών, θεώρησε ότι υπήρχαν "επιτακτικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας" που δικαιολογούσαν τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης ορισμένων ηγετών, μεταξύ τους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

[adsense]

Η αμερικανική κυβέρνηση όπως φαίνεται αποφάσισε να μην αφαιρέσει ή απενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν εμφυτευτεί για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στο εξωτερικό, καθώς θα ήταν δύσκολο να τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Ομπάμα ζήτησε τα συστήματα των τηλεφωνικών υποκλοπών των στενών συμμάχων να μην παρακολουθούνται συστηματικά από την NSA, ενώ άλλοι σύμμαχοι να τελούν υπό στενή παρακολούθηση των υπηρεσιών του.

"Να αποφασιστεί να μην παρακολουθείται πλέον ο Μπίμπι (υποκοριστικό του Νετανιάχου); Προφανώς δεν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό", δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στη WSJ ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Αναφορικά με τον Νετανιάχου, η Ουάσινγκτον φέρεται να ανησυχούσε για πιθανές προσπάθειες του Ισραήλ να παρακολουθεί από την πλευρά του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προχωρήσει σε διάψευση, και το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Send this to a friend