Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας πάνε να ρίξουν τη Δεξιά αλά… Πορτογαλία!

Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας πάνε να ρίξουν τη Δεξιά αλά… Πορτογαλία!

Τα… χνάρια της Πορτογαλίας ακολουθούν στην Ισπανία, με τους Σοσιαλιστές να αρνούνται να μπουν σε μια κυβέρνηση μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ή να παράσχουν στήριξη στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται, πως στην Πορτογαλία, σοσιαλιστές, κομμουνιστικό κόμμα και αριστεροί αρνήθηκαν τη στήριξη στο πρώτο κόμμα του δεξιού Κοέλιου, που είχε προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές, και σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας!

Ειδικότερα, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι «δεν θα παράσχει στήριξη σε νέα κυβέρνηση υπό τον Ραχόι», ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Λέμε "όχι" στον Ραχόι και στις πολιτικές του», ανέφερε ο Σάντσεθ, μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ισπανίας. «Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν για μια νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και δυνατότητα για διάλογο», ανέφερε ο ίδιος. Η συμμαχία Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς ήταν ένα από τα λίγα κυβερνητικά σενάρια που θα επέτρεπαν τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

[adsense]

Το «Ποτάμι» της Ισπανίας υπέρ τρικομματικής κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των φιλελεύθερων Ciudadanos, του επονομαζόμενου «Ποταμιού» Ισπανίας, Άλμπερτ Ριβέρα πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας με το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η οποία θα επιτρέψει στην Ισπανία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση και να προστατεύσει τη χώρα από μια κίνηση ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

«Προτείνουμε ένα σύμφωνο ανάμεσα στο PP και το PSOE, ώστε κανένας να μην επωφεληθεί της αδυναμίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης σταθερότητας για να διαλύσει αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

«Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας -το Λαϊκό Κόμμα (PP), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και οι Ciudadanos- για να υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο, και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας», πρόσθεσε ο Ριβέρα, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές της Κυριακής.

Η κυβέρνηση Καταλονίας απειλεί τη Μαδρίτη!

Εξάλλου, μέσα σε όλα αυτά με την κυβερνητική αστάθεια στην Ισπανία, οι αυτονομιστές της Καταλονίας ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε «προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας», προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Send this to a friend