• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 00:27

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η Βρετανία κάνει ...καψόνια στον Αμπράμοβιτς: Γιατί ο Ρώσος μεγιστάνας πρέπει να αποδείξει το πόθεν έσχες του

Καψόνια φαίνεται ότι κάνει η Βρετανία στον Ρώσο μεγιστάνα, Αμπράμοβιτς, αφού τον καλεί, αν θέλει αν του δοθεί βίζα, να αποδείξει το πόθεν έσχες του.

Η άρνηση χορήγησης βίζας στον κ. Αμπράμοβιτς από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρήθηκε ένα ιδιότυπο καψώνι, καθώς ο ισχυρός ζάπλουτος επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τον τελικό της ομάδας του έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Αγγλίας.

Πιθανότατα όμως δεν είναι κάτι τέτοιο, αφού ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αντιμετωπίζεται πλέον από το Λονδίνο ως «νέος αιτών» βρετανικής βίζας και καλείται να αποδείξει ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του και των επενδύσεών του είναι νόμιμο. Αλλιώς... δεν υπάρχει επιστροφή στη χώρα!

Επί της ουσίας εκτιμάται πως πρόκειται για πτυχή του πολέμου που έχει κηρύξει η βρετανική κυβέρνηση στους Ρώσους ολιγάρχες, ενώ σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο της πολύμηνης έντασης που επικρατεί μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος. Μεταξύ των κυρώσεων στις οποίες προχώρησε η Τερέζα Μέι, κατηγορώντας για την απόπειρα τη Ρωσία, ήταν η απέλαση αρκετών Ρώσων διπλωματών.

Φαίνεται λοιπόν πως ο νέος στόχος είναι οι Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται εμμέσως ότι έχουν φέρει «βρώμικο χρήμα» στη χώρα και καλούνται να αποδείξουν ότι οι επενδύσεις τους προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, εξετάζεται πλέον η ανανέωση βίζας του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του οποίου η περιουσία πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 10.6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ολιγάρχης θα πρέπει να αποδείξει ότι τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ από τις βρετανικές του επενδύσεις είναι καθ' όλα νόμιμες.

Σημειώνεται πως ο κ. Αμπράμοβιτς δεν είναι απλώς ένας πολύ πλούσιος επιχειρηματίας. Είναι ο 13ος κατά σειρά πλουσιότερος άνδρας στη Βρετανία σήμερα και ιδιοκτήτης της Τσέλσι από το 2003. Η βίζα του ανανεωνόταν χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον, έχει στενές επαφές με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως πηγές από το στενό περιβάλλον του Αμπράμοβιτς αφήνουν να εννοηθεί πως στο τέλος η έκβαση για την ανανέωση της βίζας θα είναι θετική.

«Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη και δεν θα ανανεωθεί η βίζα του. Απλά καθυστερεί χαρακτηριστικά η υπόθεση και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί», ανέφερεται.

 

Send this to a friend