
ΔΙΕΘΝΗ
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί νόμο του 18ου αιώνα για τους «αλλοδαπούς εχθρούς» προκειμένου να απελαύνει μετανάστες που πιστεύεται ότι είναι μέλη βενεζουελάνικης συμμορίας η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» στις ΗΠΑ, απεφάνθη χθες Τρίτη ομοσπονδιακή δικαστής.
Πρόκειται για μια σπάνια νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ και την πολιτική της για την απέλαση παράτυπων μεταναστών. Πολλοί ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει επανειλημμένα τη χρήση αυτού του νόμου για την απέλαση παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ.
Όμως χθες η Στέφανι Χέινς, που διορίστηκε από τον Τραμπ, αποδέχθηκε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου, σύμφωνα με τον οποία η Tren de Aragua, μια συμμορία της Βενεζουέλας, πραγματοποιεί «εισβολή» στις ΗΠΑ.
Αν και η «εισβολή» αυτή δεν μοιάζει με τις στρατιωτικές εισβολές που είχαν στο μυαλό τους οι πατέρες – ιδρυτές των ΗΠΑ όταν υιοθέτησαν τον νόμο περί «αλλοδαπών εχθρών» το 1798, η Χέινς εκτίμησε ότι παλαιοί νόμοι μπορούν να ισχύσουν στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα συνέκρινε την Tren de Aragua με «τα στρατιωτικά αποσπάσματα ή τους πειρατές» που λεηλατούσαν τις ΗΠΑ όταν θεσπίστηκε ο νόμος.
Ωστόσο η δικαστής τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει «περισσότερο χρόνο απ’ όσο προσφέρει τώρα» στους υποψήφιους για απέλαση, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να τους έχουν περιθώριο 21 ημερών ώστε να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, έναντι των 12 με 24 ωρών οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, είναι αρκετές.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αρκετό χρόνο και ακολουθεί την προσήκουσα διαδικασία, μπορεί ο πρόεδρος να εκδίδει μια απόφαση που να βασίζεται στον νόμο περί αλλοδαπών εχθρών για να απελαύνει: Βενεζουελάνους πολίτες άνω των 14 ετών που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν λάβει υπηκοότητα ή άδεια παραμονής και οι οποίοι είναι μέλη της Tren de Aragua, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση; (…) Το δικαστήριο απαντά θετικά στο ερώτημα αυτό», αναφέρει η απόφαση της δικαστού.
Ο Τραμπ έχει αναγάγει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, κάνοντας λόγο για «εισβολή» στις ΗΠΑ από «εγκληματίες που έρχονται από το εξωτερικό» και δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα στις επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών.
Στόχος της επίκλησης του νόμου περί «αλλοδαπών εχθρών» — ο οποίος έχει εφαρμοστεί μόνο τρεις άλλες φορές στην αμερικανική ιστορία– είναι να παρακαμφθεί η νομική προστασία των μεταναστών, που συχνά καθυστερεί τη διαδικασία απέλασης.
Η απαίτηση της Χέινς για παράθυρο 21 ημερών – που αντιστοιχεί στις αποφάσεις άλλων ομοσπονδιακών δικαστών στις ΗΠΑ οι οποίοι έχουν απορρίψει τη χρήση του νόμου αυτού από την κυβέρνηση Τραμπ– υπονομεύει τον στόχο του Ρεπουμπλικάνου για γρήγορες απελάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ροή Ειδήσεων
23/06/2025 | 23:53
Κινήσεις αποκλιμάκωσης από Τραμπ και Χαμενεΐ μετά την ιρανική επίθεση – Ο Αμερικανός ευχαρίστησε την… Τεχεράνη που προειδοποίησε για τις επιθέσεις
23/06/2025 | 23:40
Σ. Φάμελλος: Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και στη Χίο και στη Μονεμβασιά

23/06/2025 | 23:30
Σπύρος Μπιμπίλας σε Πέτρο Φιλιππίδη: «Όταν έμπαινες στη Δραματική Σχολή, εγώ ήδη πρωταγωνιστούσα»
23/06/2025 | 23:10
Δορυφoρικές εικόνες καταγράφουν την καταστροφή σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν – Εμφανή σημάδια από τις διατρητικές βόμβες

23/06/2025 | 23:00
Μάρκος Σεφερλής: «Ήμασταν 45 χρόνια φίλοι, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καταχραστεί τόσα χρήματα από μένα»
23/06/2025 | 22:50
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του – Στο επίκεντρο ζητήματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος
23/06/2025 | 22:40
Υπόθεση κατασκοπείας στην Κρήτη – Σύλληψη Αζέρου που φωτογράφιζε τη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα

23/06/2025 | 22:30
Ναταλία Αργυράκη για Ναταλία Γερμανού: «Μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα σε όλα τα θέματα, είναι απίστευτη σε αυτό»
23/06/2025 | 22:20
Κώστας Τσουρός: Πρόστιμο 30.000 ευρώ από το ΕΣΡ στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα»
23/06/2025 | 22:10
Νικόλας Ράπτης: «Πήγαινα στο σπίτι και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να τρώω, το φαγητό ήταν σαν ναρκωτικό για μένα»

23/06/2025 | 22:07
Ανάλυση BBC: Σκηνοθετημένη «χορογραφία» η επίθεση του Ιράν στο Κατάρ – Τι ήθελε να πετύχει

23/06/2025 | 07:30
Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Πεντέλη: Ένα άτομο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του -Τρεις τραυματίες
23/06/2025 | 07:48
Συρία: 22 νεκροί και 63 τραυματίες μετά από επίθεση σε Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό – Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στο ISIS

23/06/2025 | 07:15
Νέο μήνυμα 112 στη Χίο για την περιοχή Ρεστά – Στη μάχη με τις φλόγες όλη νύχτα η Πυροσβεστική
23/06/2025 | 08:02
Κρήτη: Συνελήφθη 26χρονος Αζέρος να φωτογραφίζει τις αεροναυτικές βάσεις στη Σούδα
23/06/2025 | 10:40
Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης σε μια σπάνια εξομολόγηση για την κόρη του: «Μου ήταν δύσκολο, δεν ήμουν προετοιμασμένος»

23/06/2025 | 13:57
Ηλεκτρονικά Ζυγιστικά Μηχανήματα, Ζυγαριές Ελαιοτριβείων και Παλετοποίηση σε Επιχειρήσεις. Τομάσης Χαράλαμπος & Γεώργιος ΑΧΑΪΚΗ ΠΛΑΣΤΙΓΓΟΠΟΙΪΑ
23/06/2025 | 07:51
Big Brother – Σάστισαν με τη Νάνσυ που ανακοίνωσε την αποχώρηση της: «Κρατάω μόνο τα καλά»
23/06/2025 | 08:01
Μέση Ανατολή: Κρίσιμο σημείο για το ιρανικό πετρέλαιο και την Κίνα το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Η θέση των ΗΠΑ

23/06/2025 | 09:00
Βόλος: Ανήλικος κατήγγειλε τον παππού του – Στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή βία
23/06/2025 | 09:24
29 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου – O μοναδικός πρωθυπουργός και ηγέτης της Μεταπολίτευσης που δεν τον ξεχνά ποτέ η επικαιρότητα
23/06/2025 | 07:20
Μοναδικό αριθμό ταυτότητας αποκτούν τα ακίνητα – Στα «σκαριά» η μελέτη για την υλοποίηση του έργου
Σχετικά Άρθρα

Συρία: 22 νεκροί και 63 τραυματίες μετά από επίθεση σε Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό – Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη στο ISIS

Μέση Ανατολή: Κρίσιμο σημείο για το ιρανικό πετρέλαιο και την Κίνα το ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Η θέση των ΗΠΑ
