Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

ΗΠΑ: «Γελοίο το κατηγορητήριο» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ-Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τους Δημοκρατικούς οι δύο κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τις κατηγρίες περί κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδισης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τους Δημοκρατικούς οι δύο κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τις κατηγρίες περί κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδισης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του αντίδραση μετά τη ανακοίνωση των κατηγοριών χαρακτήρισε «γελοίο» το κατηγορητήριο και έγραψε στο Twitter:

«Ο Τζέρι Νάντλερ (ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) μόλις είπε ότι εγώ "άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020"». Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Να τονιστεί ωστόσο ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του. Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Ο εκτελών χρέη προσωπάρχης, Μικ Μαλβάνεϊ, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των κατηγοριών, κάνοντας λόγο για «πολιτική διαδικασία, όχι νομική διαδικασία. Δεν πρόκειται για δικαστικό ζήτημα».

Send this to a friend