
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ψευδή βίντεο, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.
Η νέα αυτή προσπάθεια είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ρωσίας να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την εκστρατεία παραπληροφόρησης να έχει στραφεί πολύ γρήγορα στη Χάρις, αφότου αντικατέστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος.
<>
Ομάδα ερευνών της Microsoft συγκέντρωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ομάδες «που συνδέονται με το Κρεμλίνο» έχουν δημοσιεύσει και αναπαράγει τις τελευταίες εβδομάδες βίντεο που έχουν στόχο να πλήξουν τη Χάρις.
Σε ένα από αυτά εμφανίζονται υποστηρικτές της υποψήφιας των Δημοκρατικών να επιτίθενται σε οπαδούς του Τραμπ, ενώ σε ένα άλλο ρωσική ομάδα χάκερς, γνωστή ως Storm-1516, πλήρωσε ηθοποιό για να εμφανιστεί ως το θύμα τροχαίου που προκάλεσε η Χάρις στο Σαν Φρανσίσκο το 2011, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μείνει παράλυτο ένα 13χρονο κορίτσι.
Μάλιστα το βίντεο αυτό αναμεταδόθηκε από τον ιστότοπο ενός μέσου ενημέρωσης στο Σαν Φρανσίσκο, του KBSF-TV, το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Τα δύο αυτά βίντεο έχουν εκατομμύρια views.
Εξάλλου ομάδες χάκερς ανήρτησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X και Telegram από ψεύτικες διαφημιστικές αφίσες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες υποτίθεται ότι παρουσίαζαν πολιτικές προτάσεις της Χάρις.
Σύμφωνα με τη Microsoft, τα βίντεο αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 100.000 views στο X λίγες ώρες αφού αναρτήθηκαν.
«Η στροφή στην εκστρατεία της Χάρις και του (υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ) Γουόλς αποκαλύπτει μια στρατηγική κίνηση Ρώσων παραγόντων η οποία έχει στόχο να εκμεταλλευθεί οποιοδήποτε σημείο των νέων υποψήφιων μπορεί να θεωρηθεί ευάλωτο», επεσήμανε ο Κλιντ Ουότς του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft σχολιάζοντας τα ευρήματα.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, αναμένει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα συνεχιστούν και χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να «διαδίδουν διχαστικό πολιτικό περιεχόμενο, ψεύτικα βίντεο και προπαγάνδα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».
Η έκθεση της Microsoft δημοσιεύθηκε μία ημέρα προτού η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εξετάσει τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό που απειλούν τις προεδρικές εκλογές.
Τη Δευτέρα η εταιρεία Meta – στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp– ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya – στον οποίο ανήκει το Russia Today (RT)– προκειμένου να αποτρέψει «οποιαδήποτε ενέργεια ξένης παρέμβασης».
Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το RT και εργαζόμενούς του ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες- βιτρίνα για να χρηματοδοτήσουν εκστρατείες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν περίπου 15 ημέρες οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ποινικές διώξεις και κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ροή Ειδήσεων

17/06/2025 | 08:10
Ο Τραμπ δήλωσε πως «θα υπογραφτεί συμφωνία» με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας
17/06/2025 | 08:00
Έγκυος η Παρασκευή Κερασιώτη – Η φωτογραφία με τον σύντροφο, τον υπέρηχο και το τεστ εγκυμοσύνης
17/06/2025 | 07:48
Χατζηβασιλείου: Ο τουρκικός χάρτης δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο – Η Ελλάδα δεν κάνει διαγωνισμό χαρτογραφίας

17/06/2025 | 07:45
Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα πλήγματά της στο Ιράν
17/06/2025 | 07:30
Θοδωρής Αθερίδης: «Πίστευα ότι θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι, πήρα αντικαταθλιπτικά για να συνέλθω»
17/06/2025 | 07:15
Ενημέρωση ΕΛΑΣ για την καταγγελία Μ. Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος
16/06/2025 | 23:20
Ο Νετανιάχου λέει ότι η δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν θα «τερμάτιζε τη σύγκρουση»
16/06/2025 | 23:11
ΥΠΕΞ: Ο τουρκικός χάρτης είναι κενός περιεχομένου και χωρίς έρεισμα στο διεθνές δίκαιο

16/06/2025 | 23:10
H νέα σειρά «Αουτσάϊντερ» σε αφήγηση του Ryan Reynolds είναι τώρα διαθέσιμη στο Disney +
16/06/2025 | 23:00
Ηνωμένα Έθνη: Περίπου 3.500 θέσεις περικόπτονται στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ελλείψει χρημάτων
16/06/2025 | 22:51
ΠΑΣΟΚ: Οι σημερινές αποκαλύψεις επιβεβαίωσαν ότι οι ιδιοκτήτες και ιδρυτές της «Ομάδας Αλήθειας» ήταν υπάλληλοι της ΝΔ

16/06/2025 | 07:14
Π. Φραγκούλης για πτώση ελικοπτέρου στη Βουλιαγμένη: Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο – Από τύχη δεν είχαμε πολύ σοβαρό δυστύχημα
16/06/2025 | 07:30
Από σήμερα 139.000 ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους – Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής
16/06/2025 | 09:30
Evangelia: «Ήταν ο τελευταίος που του ανακοίνωσα την απόφαση μου γιατί φοβόμουν την αντίδρασή του»

16/06/2025 | 07:20
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Λήξη εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ – Τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια
16/06/2025 | 08:00
Γιώργος Ηλιόπουλος: «Ήταν μια τραγική εμπειρία και είναι ο λόγος που δεν ήθελα να κάνω παιδιά»
16/06/2025 | 08:45
Μαρίνα Βουλιαγμένης: «Από τύχη δεν είχαμε πολύ σοβαρό δυστύχημα» – Τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου

17/06/2025 | 07:30
Θοδωρής Αθερίδης: «Πίστευα ότι θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι, πήρα αντικαταθλιπτικά για να συνέλθω»
16/06/2025 | 09:50
Κατερίνα Στικούδη: «Ήμασταν σε μια σειρά και όποιος πέρναγε… σφαλιάρα, κλωτσιά και ο επόμενος»

16/06/2025 | 09:59
Συλλήψεις και προσαγωγές οπαδών: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Αθήνα – Εμπλέκονται και σε διακίνηση ναρκωτικών
16/06/2025 | 10:02
Ρόδος: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όπου πνίγηκε η 3χρονη – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης
16/06/2025 | 10:30