Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

chase672
Αιφνιδίασε η Μαρία Μάρκου στο Chase: «Είναι μια υπέροχη προσωπικότητα, απορώ πως παντρεύτηκε αυτό τον άνθρωπο»
trump 68 1 2

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταργείται με διάταγμα Τραμπ το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τη διάλυση του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, ανέφεραν χθες Τετάρτη αμερικανικά ΜΜΕ, απόφαση που προσμένουν κι υποστηρίζουν σθεναρά πολλοί συντηρητικοί.

Υπόθεση των Ρεπουμπλικάνων για δεκαετίες, η απόφαση αυτή εγγράφεται επίσης στη διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να περικόψει τις δαπάνες του κεντρικού κράτους. Το διάταγμα απαιτεί η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάον να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθεί το κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας», σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal και το Politico.

Κάποια προγράμματα-κλειδιά αναμένεται πάντως να γλιτώσουν, όπως αυτά που παρέχουν υποτροφίες σε φοιτητές και κεφάλαια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με χαμηλά έσοδα στη χώρα, κατά τις πληροφορίες αρκετών ΜΜΕ.

Ο κ. Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα απαλλαγεί από το υπουργείο Παιδείας και θα μεταβιβάσει τους πόρους του στις πολιτείες, οι οποίες εξάλλου έχουν ήδη τις περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα αυτόν.

Η ως πρότινος επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας που οργανώνει αγώνες κατς στις ΗΠΑ, η Λίντα ΜακΜάον, άλλωστε, ονομάστηκε από τον κ. Τραμπ υπουργός Παιδείας με αποστολή να «θέσει τον εαυτό της στην ανεργία», όπως το παρουσίασε ο μεγιστάνας.

Στο πρώτο βήμα προς τη διάλυσή του, το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη 11η Μαρτίου την απόλυση σχεδόν του μισού προσωπικού του.

Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ιδρύθηκε το 1979, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, δεν μπορεί από νομική άποψη να διαλυθεί τελείως παρά μόνο αν υιοθετηθεί νόμος με ενισχυμένη πλειοψηφία 60 εδρών στη Γερουσία — όπου οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου Τραμπ καταλαμβάνουν σήμερα 53 έδρες.

Το ομοσπονδιακό κράτος ούτως ή άλλως έχει περιορισμένο ρόλο, κυρίως στη χρηματοδότηση και στην οργάνωση, του συστήματος παιδείας των ΗΠΑ. Όμως οι επιδοτήσεις του διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, ειδικά για σχολεία σε περιοχές υποβαθμισμένες από οικονομική και κοινωνική άποψη, όπως και για μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η προσπάθεια να καταργηθεί το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζεται με οργή από τους Δημοκρατικούς, συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και πολλούς γονείς, που την εκλαμβάνουν ως άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημόσια παιδεία, συνοδευόμενη από εγχείρημα για την προώθηση συντηρητικών ιδεών.

Παρόμοια πρωτοβουλία για τη διάλυση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, της USAID, χαρακτηρίστηκε προχθές Τρίτη «πιθανόν» αντισυνταγματική από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ήδη προτού υπογραφτεί, το εκτελεστικό διάταγμα αμφισβητείται από ομάδα Δημοκρατικών πολιτειακών υπουργών Δικαιοσύνης, που κατέθεσαν στη δικαιοσύνη αίτημα για την αποτροπή της διάλυσης του υπουργείου και για την ανάκληρη των απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων του.

Η NAACP, ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του σχεδίου, που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» για εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, τα οποία «εξαρτώνται από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να έχουν ποιοτική παιδεία, ειδικά σε φτωχές ή αγροτικές κοινότητες, με γονείς που μπορεί να ψήφισαν τον Τραμπ», όπως τόνισε ο πρόεδρός της, ο Ντέρικ Τζόνσον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ροή Ειδήσεων

pexels bertellifotografia 30530404 scaled 1

25/04/2025 | 21:00

Η DeepSeek μετέφερε δεδομένα χρηστών της στην Κίνα και τις ΗΠΑ χωρίς τη συγκατάθεσή τους

25/04/2025 | 20:50

Ελένη Τσολάκη για Μαρίνα Σάττι: «Εμένα μου αρέσει να βλέπω τα μάτια των ανθρώπων όταν μιλούν στις κάμερες»

25/04/2025 | 20:40

Ενίσχυση σε πάνω από 1 εκ. επιχειρήσεις για την κάλυψη της αύξησης στο ρεύμα – Ποιες, πόσο και ποια η διάρκεια κάλυψης, ποιες εξαιρούνται
gov scaled e1745581033744

25/04/2025 | 20:30

Αλλαγή παρόχου σε σταθερή, κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση μέσω gov.gr – Αναλυτικά η διαδικασία

25/04/2025 | 20:25

Κριτική της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας

25/04/2025 | 20:20

Το ξέφρενο παιχνίδι στοιχημάτων που πυροδοτεί η διαδοχή του Πάπα
flitzani kafe scaled e1745573613638

25/04/2025 | 20:10

Αίτηση διαζυγίου λόγω του ChatGPT που λέει και το φλιτζάνι

25/04/2025 | 20:00

Τα υγειονομικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων

25/04/2025 | 19:50

Τζόκοβιτς: «Νομίζω ότι κάθε γενιά έχει τον δικό της ανταγωνισμό, είναι δύσκολο να συγκρίνουμε εποχές»
diathiki apopoiisi bw 01 1024x640 1

25/04/2025 | 19:40

Διαθήκες: Τι πρόκειται να αλλάξει – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κληρονόμοι

25/04/2025 | 19:25

Βουλή: Τη Δευτέρα η τροπολογία για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ

25/04/2025 | 19:20

Πακέτο όπλων άνω των $100 δισ. στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να προσφέρει ο Τραμπ
kikilias e1745574435448 1024x614 1

25/04/2025 | 19:10

Β. Κικίλιας: Συλλυπητήρια στην οικογένεια της ναυτικού που έχασε τη ζωή της στην Πάτρα – «Παραβιάζονται σωρηδόν τα μέτρα ασφαλείας» λέει η ΠΝΟ

25/04/2025 | 19:03

Το Πεκίνο διαψεύδει τον Τραμπ ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν συνομιλίες προς μια συμφωνία για τους δασμούς

25/04/2025 | 19:03

Ισπανία: Συνελήφθη μητέρα επειδή πούλησε το μωρό της σε ζευγάρι έναντι 2.000 ευρώ
trump putin
Τραμπ σε Πούτιν: Σταμάτα τώρα! Πάμε να κλείσουμε την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία
screenshot 1
Σεργκέι Λαβρόφ: H Ρωσία είναι διατεθειμένη να κλείσει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
screenshot 15
Πάπας Φραγκίσκος: Οργή για πιστούς που βγάζουν selfies με τη σορό του δίπλα στο φέρετρο
screenshot 25
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: «Η Αγία Σοφία αντέχει και σε 7,5 Ρίχτερ» λέει Τούρκος καθηγητής γεωφυσικής
cea3cf84ceb9ceb3cebcceb9cf8ccf84cf85cf80cebf cebfceb8cf8ccebdceb7cf82 2025 04 24 094807 1024x637 1
Aναμονή ως και 8 ώρες για το προσκύνημα στον Πάπα Φραγκίσκο
ap25114269107872
Με 289 μετασεισμούς συνεχίζεται η «ακολουθία» των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Σε σύσκεψη και συνάντηση με πολίτες ο Ερντογάν