Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ισχυρές πιέσεις ΗΠΑ προς Σκόπια: «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από των Πρεσπών»

Πιέσεις προς τα Σκόπια από τις ΗΠΑ  ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινβούλιο της γείτονος.

Δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από των Πρεσπών για την επίλυση του Σκοπιανού, διαμηνύει προς την πλευρά της σκοπιανής αντιπολίτευσης το State Department.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Γουές Μίτσελ, τονίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μία «ιστορική ευκαιρία» για το μέλλον των Σκοπίων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες προτού υπάρξει ανάλογο άνοιγμα.

«Παρά τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποια ‘καλύτερη συμφωνία’ που μπορεί να υπάρξει, δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει», αναφέρει ο κ. Μίτσελ σε επιστολή που έστειλε προς τον ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσελ καλεί τον Μίτσοσκι να επιτρέψει σε βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τις συνταγματικές αλλαγές «δίχως απειλές για βία, εκδίκηση ή άλλες μορφές πίεσης».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει και την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αρνητική στάση του VMRO στο δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνοντας πως απαιτεί «γενναία ηγεσία».

Send this to a friend