Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο υποψήφιος των "Πρασίνων" είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας!

Ο υποψήφιος των "Πρασίνων" είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας!

Νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο 72 χρονος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ως υποψήφιος των Πράσινων, σε μία μάχη "στήθος με στήθος", με όλη τη σημασία της λέξης, αναδείχθηκε τελικά νικητής του χθεσινού, δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, επικρατώντας έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και έως τώρα υπαρχηγού του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

[adsense]

Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000. Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

[adsense]

Μοσκοβισί: "Οι λαϊκιστές απειλούν, η πλειοψηφία τους απορρίπτει"

Για απόρριψη του λαϊκισμού από την πλειοψηφία στην Αυστρία έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθεσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ήττα της Ακροδεξιάς στις αυστριακές προεδρικές εκλογές.

«Νίκη Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία: ο λαϊκισμός απειλεί, η πλειοψηφία των πολιτών τον απορρίπτει, οι φιλοευρωπαίοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση», σχολίασε μέσω Twitter ο Γάλλος πολιτικός.

Σοκ! Υπερπενταπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά προσφύγων στη Γερμανία

Αύξηση άνευ προηγουμένου στα εγκλήματα που διαπράττουν ακροδεξιά στοιχεία κατά προσφύγων στη Γερμανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την εγκληματικότητα στη Γερμανία, ο αρμόδιος υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι τα εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα που διέπραξαν μέλη της ακροδεξιάς αυξήθηκαν κατά 35% το 2015 σε σχεδόν 23.000. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφότου η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε να τηρεί σχετικές στατιστικές το 2001.

«Η απότομη αύξηση των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα καταδεικνύει μια επικίνδυνη εξέλιξη στην κοινωνία», τόνισε ο ντε Μεζιέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά της διάρκειας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Βλέπουμε μια μεγεθυνόμενη και όλο και πιο αποφασιστικά εκφραζόμενη ετοιμότητα για τη χρήση βίας, από εξτρεμιστές τόσο της άκρας δεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Συνολικά ο αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα αυξήθηκε κατά 19%, φθάνοντας τα σχεδόν 39.000. Εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας, τα βίαια εγκλήματα, όπως οι επιθέσεις ή οι απόπειρες φόνου, αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ ειδικά τα εγκλήματα αυτής της φύσης που διαπράχθηκαν από μέλη της άκρας δεξιάς αυξήθηκαν κατά 44%.

Αντίστοιχα, η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων από μέλη της άκρας αριστεράς, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ανήλθε σε 35%.

Οι επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αυξήθηκαν εκθετικά στις 1.031, έναντι 199 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, και οι 923 από αυτές αποδόθηκαν στην άκρα δεξιά. Ο ντε Μεζιέρ προέβλεψε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και φέτος: 347 τέτοιες επιθέσεις έχουν καταγραφεί μόλις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρυσι, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι από τη Συρία και από άλλες εμπόλεμες ζώνες. Οι αφίξεις μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες αλλά αναμένεται να αυξηθούν και πάλι όταν ο καιρός βελτιωθεί καθιστώντας ευκολότερο τον διάπλου της Μεσογείου.

Ένα θετικό στοιχείο στα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο σήμερα θεωρείται το ότι οι αντισημιτικές επιθέσεις μειώθηκαν κατά 14% το 2015.

Send this to a friend