Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

«Ήρωας της Νέας Ζηλανδίας»: Ποιος είναι ο 48χρονος Αφγανός που πάλεψε με τον μακελάρη

Ο Αμπντούλ Αζίζ έφυγε από το Αφγανιστάν αναζητώντας ένα ήσυχο μέρος για να μείνει με την οικογένειά του. Θεώρησε ότι η Νέα Ζηλανδία, το δεύτερο φιλήσυχο κράτος του κόσμου, ήταν ο τόπος όπου έπρεπε να μεταναστεύσει.

Ο Αμπντούλ Αζίζ έφυγε από το Αφγανιστάν αναζητώντας ένα ήσυχο μέρος για να μείνει με την οικογένειά του. Θεώρησε ότι η Νέα Ζηλανδία, το δεύτερο φιλήσυχο κράτος του κόσμου, ήταν ο τόπος όπου έπρεπε να μεταναστεύσει.

Στο μακελειό της Παρασκευής, ο Αμπντούλ Αζίζ δε κρύφτηκε, αλλά βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον μακελάρη, που στέρησε τη ζωή σε 49 ανθρώπους που προσεύχονταν σε τζαμιά.

Ο Τύπος διεθνώς χαρακτηρίζει τον 48χρονο Αζίζ ως «ήρωα της Νέας Ζηλανδία», καθώς έκανε τον Μπρέντον Τάραντ, να υποχωρήσει και να προσπαθήσει να φύγει με το αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος ο Αζίζ, οι τέσσερις γιοι του οποίου βρίσκονταν μέσα στο τέμενος, μαζί με δεκάδες άλλους πιστούς, λέει ότι το ίδιο πράγμα θα έκανε ο καθένας.

Σύμφωνα με τον Λατίφ Αλάμπι, τον ιμάμη του τέμενους Λίνγουντ, τόνισε ότι οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν είχε επέμβει ο Αζίζ. Όπως είπε, ο ίδιος άκουσε μια φωνή έξω από το τέμενος λίγα λεπτά πριν από τις 14.00. Σταμάτησε την προσευχή και κοίταξε από το παράθυρο. Εκεί, είδε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρη στολή στρατιωτικού τύπου και κράνος, να κρατάει ένα μεγάλο όπλο. Αρχικά, νόμιζε ότι ήταν αστυνομικός. Μετά, διέκρινε δύο πτώματα και άκουσε τον ένοπλο να φωνάζει αισχρολογίες.

Αμέσως κάλεσε τους περίπου 80 πιστούς να πέσουν στο πάτωμα. Εκείνοι δίστασαν. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός, ένα τζάμι έσπασε και ένας άνθρωπος σωριάστηκε. Τότε αντιλήφθηκαν και οι υπόλοιποι τι συνέβαινε. «Και μετά εμφανίστηκε αυτός ο αδελφός (ο Αζίζ). Τον κυνήγησε και κατάφερε να τον εξουδετερώσει. Διαφορετικά, αν είχε μπει μέσα στο τέμενος, τότε μάλλον θα είχαμε πεθάνει όλοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο Αζίζ είπε ότι όταν βγήκε έξω τρέχοντας ήλπιζε ότι θα του αποσπούσε την προσοχή. Ο Τάραντ γύρισε πίσω στο αυτοκίνητό του για να πάρει ένα άλλο όπλο και ο Αζίζ εκτόξευσε εναντίον του το POS.

Μάλιστα, τη στιγμή εκείνη, άκουσε τα δυο μικρότερα παιδιά του, ηλικίας 11 και 5 ετών, να τον παρακαλούν να γυρίσει στο τέμενος.

Με το νέο όπλο ανά χείρας, ο Τάραντ επέστρεψε και συνέχισε να πυροβολεί. Ο Αζίζ άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μην του δίνει στόχο. Κάποια στιγμή, είδε ένα όπλο που είχε παρατήσει ο 28χρονος, το σήκωσε και πάτησε τη σκανδάλη. Το όπλο ήταν άδειο.

Ο Τάραντ έτρεξε για δεύτερη φορά στο αυτοκίνητό του, ενδεχομένως για να πάρει και τρίτο όπλο. «Μπήκε μέσα κι εγώ απλώς άρπαξα το (άδειο) όπλο και το πέταξα στο παρμπρίζ σαν να ήταν βέλος και έσπασε το τζάμι. Για αυτό φοβήθηκε» υποστήριξε ο Αζίζ.

Send this to a friend