Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Ισπανία: Ο Σάντσεθ «κλείνει την πόρτα» της κυβέρνησης στον Ιγκλέσιας

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Μία κυβέρνηση, η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (σ.σ ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε» εξαιτίας «των εσωτερικών αντιφάσεων. Το κύριο εμπόδιο… είναι η συμμετοχή του κ. Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε στις διαφωνίες του με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο του 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός χάρη σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τον Ιούνιο του 2018 και κέρδισε τις εκλογές στο τέλος του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι 123 έδρες του PSOE στην 350μελή ισπανική Βουλή σημαίνουν ότι, για να κυβερνήσει, θα χρειαστεί τις ψήφους των 42 βουλευτών του Podemos, αλλά και την υποστήριξη τοπικών κομμάτων.

Η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη και, σε περίπτωση αποτυχίας, θα επαναληφθεί την Πέμπτη.

Το κόμμα Podemos θέτει εξ αρχής ως όρο για την υποστήριξή του την είσοδό του στην κυβέρνηση με τον Σάντσεθ να δέχεται τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εξειδικευμένων σε συγκεκριμένους τομείς υπουργών από το Podemos, αλλά όχι και την είσοδο των στελεχών του κόμματος του Ιγκλέσιας.

Εάν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συνεχιστεί, η διεξαγωγή νέων εκλογών θα είναι μονόδρομος, καθώς το ισπανικό Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου, εάν κανείς δεν εκλεγεί πρωθυπουργός δύο μήνες μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Send this to a friend