• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 13:56

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

JPMorgan για Brexit: Τρία σενάρια για τον Μπόρις Τζόνσον με πιθανότερο να παραιτηθεί

H JPMorgan βλέπει τρεις βασικές επιλογές να έχει ο Μπόρις Τζόνσον μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit

H JPMorgan βλέπει τρεις βασικές επιλογές να έχει ο Μπόρις Τζόνσον μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit

Συμφωνία με την Ε.Ε., παραίτηση ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του και από αυτές η πιθανότερη, όπως εκτιμά, είναι να παραιτηθεί για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit.

Όπως ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρείας μετά και την έκτη ήττα του Τζόνσον στη Βουλή: «Οι μοναδικές επιλογές που εμείς θεωρούμε εντέλει βιώσιμες είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια συμφωνία και να εξασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να καταθέσει αίτημα παράτασης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να υπαναχωρήσει από τη δεδηλωμένη θέση του».

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φάση, η άποψή μας είναι πως η παραίτηση είναι η πιο πιθανή από αυτές τις τρεις (επιλογές)», ανέφερε ο Μπαρ.

Όμως, περιορισμένες εναλλακτικές για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπει και η Julius Baer, η οποία αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να καθυστερήσει η διαδικασία είναι στο 75% .
Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.

Τις εκτιμήσεις της JP Morgan για τις εξελίξεις στη Βρετανία έρχονται να ενισχύσουν και οι δηλώσεις του αμφιλεγόμενου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, του Ντόμικ Κάμινγκς, ο οποίος διεμήνυσε ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εκλιπαρήσει τις Βρυξέλλες για παράταση. Ο Κάμινγκς επέμεινε σε δηλώσεις του στο Reuters ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στην ώρα της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τους δημοσιογράφους να βγουν από το Λονδίνο και να μιλήσουν με ανθρώπους που δεν είναι «πλούσιοι remainers».\

Send this to a friend