Αθήνα

 

13 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

akritidis142
Έξαλλοι Χάρης Ακριτίδης και Σαμπρίνα στο αεροδρόμιο: «Τα χάσαμε όλα και πληρώσαμε και 335 ευρώ για τις χειραποσκευές»

ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Η Σανγκάη επιστρέφει στην… κανονικότητα από την 1η Ιουνίου μετά το σκληρό lockdown

Η Σανγκάη παρουσίασε σήμερα τα σχέδια για το τέλος ενός επίπονου lockdown για την Covid-19 που κράτησε πάνω από έξι εβδομάδες, πλήττοντας σοβαρά την κινεζική οικονομία, και για την επιστροφή σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα από την 1η Ιουνίου.

Στο πιο σαφές έως τώρα χρονοδιάγραμμα, η αντιδήμαρχος Ζονγκ Μινγκ δήλωσε ότι η Σανγκάη θα «ανοίξει» και πάλι σε φάσεις, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ έως τις 21 Μαΐου για να αποφευχθεί μια εκ νέου έξαρση στις μολύνσεις, πριν υπάρξει χαλάρωση.

«Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα και τέλη Ιουνίου, εφόσον είναι υπό έλεγχο οι κίνδυνοι για έξαρση των μολύνσεων, θα εφαρμόσουμε πλήρως την επιδημιολογική πρόληψη και τον έλεγχο, θα εξομαλύνουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την ομαλή παραγωγή και τη ζωή στην πόλη», ανέφερε η ίδια.

Ωστόσο η ανακοίνωση έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από ορισμένους κατοίκους της Σανγκάης, που έχουν απογοητευθεί πολλές φορές από την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων για την άρση των περιορισμών.

«Σανγκάη, Σανγκάη….υποτίθεται ότι σας πιστεύω ακόμα;», ανέφερε χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Το αυστηρό lockdown της Σανγκάης και οι περιορισμοί της COVID σε εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές και εργαζομένους σε δεκάδες κινεζικές πόλεις έχουν προκαλέσει οικονομικά δεινά σε μια σειρά από κλάδους, εντείνοντας τους φόβους ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο.

Οι περιορισμοί, που έρχονται σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο όπου αίρονται οι κανόνες για την COVID παρά την αύξηση των μολύνσεων, προκαλούν επίσης τριγμούς στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το διεθνές εμπόριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν δυσοίωνα: τα έσοδα στις υπηρεσίες κέτερινγκ κατακρημνίστηκαν κατά 22,7%, οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέγραψαν βουτιά 47,6%, οι πωλήσεις των ακινήτων βάσει αξίας υποχώρησαν κατά 46,6%.

Η οικονομική δραστηριότητα πιθανόν να βελτιώθηκε κάπως τον Μάιο, σύμφωνα με αναλυτές, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης για να επισπεύσουν τα πράγματα.

Αλλά η ισχύς και η διάρκεια της ανάκαμψης είναι αβέβαιες δεδομένης της πολιτικής της Κίνας περί «μηδενικής ανοχής της COVID» για εξάλειψη των εξάρσεων σχεδόν με κάθε κόστος.

«Τα στοιχεία σκιαγραφούν την εικόνα μιας στάσιμης οικονομίας και μιας οικονομίας που χρειάζεται περισσότερο επιθετικά μέτρα στήριξης και ταχεία χαλάρωση των περιορισμών της COVID, τίποτα από τα οποία δεν φαίνεται να έρχεται στο άμεσο μέλλον», σχολίασε ο Μίτουλ Κοτέτσα, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην TD Securities. Μια ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα θα «τροφοδοτούσε την περαιτέρω επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών», δήλωσε.

Στο Πεκίνο, ο εντοπισμός δεκάδων νέων κρουσμάτων COVID κάθε μέρα για τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δείχνει πόσο δύσκολη είναι η εξάλειψη ακόμα και των μικρών εξάρσεων.

Η κινεζική πρωτεύουσα δεν έχει επιβάλει καθολικό αποκλεισμό σε όλη την πόλη, αλλά έχει σκληρύνει τους περιορισμούς στο σημείο που η κίνηση στους δρόμους ήταν σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά στη Σανγκάη, η οποία βρίσκεται υπό lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον κινεζικό κολοσσό του διαδικτύου Baidu.

Χθες, το Πεκίνο επέκτεινε τις οδηγίες για τηλεργασία σε τέσσερις περιοχές. Μεταξύ άλλων μέτρων, έχει απαγορεύσει τους καθήμενους πελάτες σε εστιατόρια και έχει περιορίσει τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

«Παρακαλώ, μη λέτε ψέματα»

Στη Σανγκάη, η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη θα αρχίσει να ξανανοίγει τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τα φαρμακεία από σήμερα αλλά οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 21 Μαΐου.

Από σήμερα, θα αποκατασταθούν σταδιακά τα δρομολόγια τρένων και οι πτήσεις εσωτερικού, δήλωσε η αντιδήμαρχος. Από τις 22 Μαΐου, τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκατασταθούν σταδιακά αλλά οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID των τελευταίων 48 ωρών για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα συγκοινωνίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, η Σανγκάη έχει αναγκαστεί να διαψεύσει κατ’ επανάληψη τις ελπίδες για τερματισμό της δοκιμασίας. Οι αρχές ανέμεναν ότι θα κρατούσε μόνο μέχρι στις 5 Απριλίου όταν επιβλήθηκε στις 27 Μαρτίου.

«Σας παρακαλώ, μην μας λέτε ψέματα αυτή τη φορά», ανέφερε άλλος χρήστης του Weibo.

Η Σανγκάη ανακοίνωσε λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα για τις 15 Μαΐου, όλα εντός περιοχών που βρίσκονται υπό τον αυστηρότερο έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

xanthopoulos890

15/02/2025 | 23:45

Συγκινεί ο Δημήτρης Ξανθόπουλος για τον Δημήτρη Ήμελλο: «Ήξερα πια ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα»

15/02/2025 | 23:30

Μ. Ντράγκι στους FT: Η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της

15/02/2025 | 23:15

Πάπας Φραγκίσκος: Νοσηλεύεται με βρογχίτιδα σε κλινική της Ρώμης – Ανησυχία για το χρόνιο πρόβλημα με το αναπνευστικό
update 2025 02 15 15.59.46 frame 70853

15/02/2025 | 23:00

ΓΓ Ψηφ. Διακυβέρνησης: Πρωτοπόρος η Ελλάδα στις δράσεις AI – Τι θα γίνει με τον «προσωπικό αριθμό»

15/02/2025 | 22:50

Ο ισραηλινός στρατός τονίζει ότι εξαπέλυσε πλήγμα με στόχο ένα μέλος της αεροπορίας της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

15/02/2025 | 22:45

Αναλένα Μπέρμποκ – Διάσκεψη για την Ασφάλεια: «Μόνο μια ευρωπαϊκή ειρήνη μπορεί να είναι βιώσιμη»
voulgari7820

15/02/2025 | 22:30

Ανθή Βούλγαρη: «Στην εγκυμοσύνη είχα τα σκαμπανεβάσματα μου, τα ψυχολογικά και τα σωματικά»

15/02/2025 | 22:26

Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ – Ευρώπης: Έκτακτη Σύνοδος για την Ουκρανία στις 17/2 από Μακρόν

15/02/2025 | 22:18

Επίθεση με μαχαίρι στην Αυστρία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με τις Αρχές – Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
ap25015601620447 1 1

15/02/2025 | 22:18

Politico: Η διαπραγματευτική ομάδα Τραμπ ξεκινά ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Σ. Αραβία τις επόμενες ημέρες

15/02/2025 | 22:15

Ναταλία Γερμανού: «Είμαι της άποψης ότι καμιά φορά τα εν οίκω… εν δήμω στην τηλεόραση»

15/02/2025 | 22:00

Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται – Πέντε ψέματα αποκαλύφθηκαν
ap25042467606337

15/02/2025 | 21:45

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει σχέδια επίθεσης τη στιγμή που συνεχίζονται οι απελευθερώσεις ομήρων

15/02/2025 | 21:30

Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ – Αναζητείται ο δράστης

15/02/2025 | 21:15

Τραγωδία στην Κύπρο: Πενταμελής οικογένεια κάηκε ζωντανή στη Λεμεσό
chiltern firehouse
Λονδίνο: Πυρκαγιά σε πολυτελές ξενοδοχείο – Τουλάχιστον 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτήριο
ap23342576196013
HΠΑ: Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απέρριψε την προσφορά εξαγοράς από τον Έλον Μασκ
ap040215021201
ΗΠΑ: Η γυναίκα που είχε καταγγείλει τους Jay-Z και Σον «Diddy» Κομπς για σεξουαλική επίθεση απέσυρε τη μήνυση
ap25046386790422
Διάσκεψη Μονάχου: «Καμία συμφωνία για την Ουκρανία χωρίς το Κίεβο», λένε Ευρωπαίοι και Ζελένσκι
scholz vance mak
Όλαφ Σολτς κατά Τζέι Ντι Βανς: Θα αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα συνεχίσουμε τη Δημοκρατία μας
twitter 1
ΗΠΑ: Τράπεζες εκμεταλλεύονται τις στενές σχέσεις Μασκ – Τραμπ για να ξεφορτωθούν χρεωστικούς τίτλους του Twitter