Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κύπρος: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ανοιχτά της Πάφου

Δορυφορικές εικόνες που ήρθαν στο φως δείχνουν το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Δορυφορικές εικόνες που ήρθαν στο φως δείχνουν το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Όπως αναφέρει το SigmaLive, διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" να πλέει κοντά στην Πάφο μαζί με την πολεμική φρεγάτα Barbaros. Τονίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σήμερα με δήλωση του ο Φατιχ Ντονμεζ, τουρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη κάνει την πρώτη γεώτρηση και προχωράει στη δεύτερη.

Οι δορυφορικές εικόνες ελήφθησαν στις 16 Ιουνίου και δημοσιεύτηκαν στο Twitter από τον λογαριασμό Image Sat Intl, που έδωσε και συγκεκριμένες συντεταγμένες για το τουρκικό γεωτρύπανο (Latitude: 34.9065964 / Longitude: 31.508665833333332), αποκαλύπτοντας ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros έπλεε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Οπως αναφέρει το SigmaLive, η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, δίχως ωστόσο να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει ερευνητικό πλοίο και στο Καστελόριζο.

Αίσθηση προκαλούν όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι ο «Πορθητής» έχει κάνει ήδη μία γεώτρηση και προχωρά στην δεύτερη.

Bloomberg: Η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση Ο Τσίπρας δεν θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ – Κεντρικός ομιλητής ο Μητσοτάκης Όπως ανέφερε, αυτή την στιγμή συνεχίζονται στο ναυπηγείο οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του Φατίχ και «την Πέμπτη θα το αποχαιρετίσουμε. Αρχές Ιουλίου περίπου, στο πλαίσιο της άδειας που έχουμε λάβει από την ΤΔΒΚ, θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση». Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ντονμέζ είπε ότι ο Πορθητής συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1.

Το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας. Άλλωστε, το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Send this to a friend