Αθήνα

 

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αποτροπιασμός στη Νέα Σμύρνη: Εξέδιδαν 14χρονη από ίδρυμα! Χειροπέδες σε 30χρονο μαστροπό και 3 πελάτες

ΔΙΕΘΝΗ

Μάχα Βαγιραλονγκόρν: O βασιλιάς της Ταϊλάνδης απένειμε χάρη στην… πρώην ερωμένη του

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν απένειμε ξανά όλους τους βασιλικούς και στρατιωτικούς τίτλους στην (εκπεσούσα) επίσημη ερωμένη του.

Δείτε επίσης

Γιατί ξέρεις την 3η του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρεις πότε ιδρύθηκε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ;
Έλον Μασκ: Είναι πλέον ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο! Η περιουσία του φτάνει τα 115 δισ. δολάρια

Η αποκατάστασή της ανακοινώθηκε σήμερα στη «Βασιλική Εφημερίδα», το έντυπο της Ταϊλάνδης για επίσημες δημοσιεύσεις: «Από τώρα και στο εξής θεωρείται σαν να μην είχαν της αφαιρεθεί ποτέ οι στρατιωτικοί βαθμοί και οι βασιλικοί τίτλοι», όπως αναφέρεται.

Η 35χρονη Σινινάτ “Κόι” Βονγκνατζιραπάκντι, πρώην νοσηλεύτρια και πιλότος, υποβιβάστηκε και φυλακίστηκε τον Οκτώβριο επειδή παραβίασε τη βούληση του 68χρονου βασιλιά και επειδή υπήρξε μη νομιμόφρων απέναντι στη μοναρχία, αφού φέρεται να σαμποτάρισε την ανακήρυξη της τέταρτης συζύγου του μονάρχη ως βασίλισσας. Έκτοτε δεν την είδε κανείς και τώρα αποκαθίσταται με βασιλικό διάταγμα.

Η Κόι ουσιαστικά ήταν πέρυσι για μερικούς μήνες η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Ταϊλάνδης δίπλα στην βασίλισσα Σουτίντα και μάλιστα έφερε μερικές φορές τον τίτλο της βασιλικής-ευγενούς συζύγου.

(φωτογραφία αρχείου)

Ταϊλάνδη: Για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον βασιλιά 

Στην Ταϊλάνδη ασκείται για πρώτη φορά δημόσια κριτική στον βασιλιά σε διαδηλώσεις, αν και απειλούνται υψηλές ποινές φυλάκισης. Ειδικά οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν απαυδήσει με τον μονάρχη ο οποίος εγκαταλείπει τη χώρα του εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν παρίσταται στις εκδηλώσεις για τα γενέθλιά του.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν πριν 3 εβδομάδες ντυμένοι Χάρι Πότερ για να αγωνιστούν κατά της (υπερ)ξουσίας στη χώρα τους. Μερικοί από τους 200 διαδηλωτές μεταμφιέστηκαν σε μάγους σηκώνοντας το ανάστημά τους ενάντια στους εξουσιαστές της Μπανγκόκ μπροστά στο λεγόμενο μνημείο δημοκρατίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Έμοιαζε σαν να ήθελαν να προκαλέσουν μια αλλαγή με μαγικές δυνάμεις.

Νεαροί Ταϊλανδοί διαμαρτύρονται σχεδόν καθημερινά κατά του κατεστημένου το οποίο αποτελείται από στρατιωτικές και βασιλικές ελίτ. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο πρώην αρχηγός της στρατιωτικής κυβέρνησης και σημερινός πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα υπονομεύει τη δημοκρατία, αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τους επικριτές του και συνεχίζει να επεκτείνει τη δύναμή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής. Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Αυτό που ήταν καινούργιο αυτήν την εβδομάδα ήταν ότι έξι εκπρόσωποι των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Μπανγκόκ ζήτησαν δημόσια να περιοριστεί η εξουσία του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλόνγκορν. Ζήτησαν τη μεταρρύθμιση των νόμων που δίνουν επίσης στον βασιλιά της Ταϊλάνδης ευρείες εξουσίες. Κατηγόρησαν το παλάτι ότι παρακολουθεί αδρανές και ότι η κυβέρνηση, η οποία κυριαρχείται από στρατιωτικούς, καθυποτάσσει τη χώρα. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο ανοιχτή φοιτητική διαμαρτυρία εναντίον του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Το παλάτι και η κυβέρνηση συνδέονται στενά στην Ταϊλάνδη. Από τότε που ο Μάχα Βατζιραλόνγκορν ανέβηκε στο θρόνο το 2016, επεξέτεινε την εξουσία του ακόμη περισσότερο – και αυτό με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση κερδίζει από το γεγονός ότι το παλάτι νομιμοποιεί την επιρροή του στρατού στην πολιτική. Πολλοί νεαροί Ταϊλανδοί απορρίπτουν την φαινομενική δημοκρατία, στην οποία εξακολουθεί να έχει το λόγο ο στρατός.

Οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν επίσης μικρή κατανόηση για έναν μονάρχη που περνά λίγο χρόνο στην πατρίδα του. Η απουσία του έγινε ακόμη πιο αισθητή στην κρίση τoυ κορονοϊού, οπότε ο βασιλιάς δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου σχεδόν για το ξέσπασμά του στην Ταϊλάνδη.

Ακόμη, χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μπανγκόκ μετά την εξαφάνιση ακτιβιστή τον Ιούλιο του 2020, απαιτώντας την «παραίτηση της κυβέρνησης, διάλυση του κοινοβουλίου και νέο σύνταγμα».

Ο 68χρονος βασιλιάς δεν πρέπει να έχει μάθει τίποτε για όλα αυτά, γιατί συνήθως δεν είναι στην Ταϊλάνδη. Περνά πολύ χρόνο στη Γερμανία σε μια βίλα στη λίμνη Στάρνμπεργκ ή μένει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Γκάρμις Πάτενκίρχεν της Βαυαρίας. Ο βασιλιάς με το τατουάζ, ο οποίος είναι παντρεμένος για τέταρτη φορά, θεωρείται εκκεντρικός και αλαζόνας. Η διαβόητη ιδιωτική του ζωή, ο εθισμός του στις εξαφανίσεις και η στρατιωτική του εμφάνιση σε περιόδους που οι Ταϊλανδοί αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική χούντα δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά.

Τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο όταν έδιωξε την της παλλακίδα του από το παλάτι, η οποία εξαφανίστηκε σε κάποια φυλακή. Λίγο αργότερα, απέλυσε έξι υπαλλήλους των ανακτόρων- συμπεριλαμβανομένου ενός αυλάρχη που λέγεται ότι ανάγκασε μια αγαπημένη του να κάνει άμβλωση.

Όταν ο μονάρχης βρέθηκε στις αρχές Απριλίου σε τελετή στην Μπανγκόκ με κρατική δαπάνη,  παραβίασε τους κανόνες καραντίνας και επέστρεψε γρήγορα στην Ευρώπη με τον εθνικό αερομεταφορέα  εθνική γραμμή Thai Airways. Μάλιστα, το hashtag «WhyDoWeNeedAKing» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μετά το σύντομο ταξίδι του στην Ταϊλάνδη.

Στο Γκάρμις-Πάτενκίρχεν διαμένει στο «Grand Hotel Sonnenbichl», όπου έλαβε ειδική άδεια διαμονής τον Μάρτιο, καθώς το ξενοδοχείο ήταν κλειστό για τους απλούς επισκέπτες. Έτσι, ο μονάρχης και η συνοδεία του εγκαταστάθηκαν κοντά στις Βαυαρικές Άλπεις. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυβέρνηση για τα 68α γενέθλιά του τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν στην Μπανγκόκ χωρίς αυτόν. Αυτό το καλοκαίρι συνοδεύτηκαν όμως από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες.


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Le Figaro κατά Ερντογάν: Ο νεοσουλτάνος θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;

Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου – Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι οδηγίες των ειδικών

Ο Αθανάσιος Τσάκρης προειδοποιεί: Δεν θα ξεμπερδέψουμε από τα μέτρα και τον επόμενο χειμώνα!

Ροή Ειδήσεων

22/03/2023 | 06:57

Στις ράγες ξανά τα τρένα – Ξεκίνησαν τα δρομολόγια – Tα μέτρα ασφαλείας για την επανεκκίνηση

22/03/2023 | 00:56

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη

22/03/2023 | 00:48

Λουτράκι: Άγριος ξυλοδαρμός 60χρονου μέσα στο σπίτι του
336904900 238629641889872 846357286044754725 n

22/03/2023 | 00:33

Βόλος: Ηλικιωμένη πέταξε στα σκουπίδια νεογέννητα γατάκια – Συνελήφθη λίγο αργότερα

22/03/2023 | 00:24

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Ανέβασε το δωμάτιο που ζει στο Σπίτι του Ηθοποιού

22/03/2023 | 00:14

O καιρός της Τρίτης: Νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες

22/03/2023 | 00:11

Τα ζώδια της Τετάρτης 22 Μαρτίου

22/03/2023 | 00:05

Γκόραν Μπρέγκοβιτς: Ο συνθέτης που έκανε γνωστή παγκοσμίως τη βαλκανική μουσική

22/03/2023 | 00:01

22 Mαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

21/03/2023 | 23:58

Σοκ στο Αγρίνιο: 25χρονος συνελήφθη για απόπειρα βιασμού ανηλίκου

21/03/2023 | 23:38

Πως ο Κάαναν έκανε ευτυχισμένο έναν πιτσιρικά στο Λαύριο!

21/03/2023 | 23:27

MasterChef: O Mπέλλος επέστρεψε και έφερε… πανικό – Πως αντέδρασε η Μαρία Μπέη
(1200 × 600 px)

21/03/2023 | 23:17

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άπλετο φως στο τι έγινε στα Τέμπη, τον Μάιο οι εκλογές»

21/03/2023 | 22:58

Σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου από αύριο, Τετάρτη

21/03/2023 | 22:49

Σασμός: Τα αποτελέσματα του τεστ DNA φέρνουν τη μεγάλη ανατροπή
Έρευνα «βόμβα» για την Αστυνομία του Λονδίνου: «Ρατσιστική και σεξιστική», σύμφωνα με το πόρισμα
Γαλλία: «Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα» λένε πηγές κοντά στον Μακρόν
gettyimages 1222402724
Παγκόσμια ανησυχία: Η Ρωσία απειλεί με χρήση πυρηνικών αν το Λονδίνο δώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά με μη εμπλουτισμένο ουράνιο
maxresdefault
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
screenshot 2023 03 21 105154
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του Ghostbusters: Afterlife – Τον Δεκέμβριο στις αίθουσες
pagkosmi
22 Mαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό