
ΔΙΕΘΝΗ
Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν νέες αεροπορικές επιθέσεις την Πέμπτη, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την παγκόσμια κοινότητα σε αγωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ουάσινγκτον στις επιχειρήσεις κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Μέσα σε μία εβδομάδα, η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία φέρεται να έχει εξουδετερώσει την ηγεσία του ιρανικού στρατού, να πλήξει κρίσιμες πυρηνικές υποδομές και να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους. Από την πλευρά του, το Ιράν απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις, με τουλάχιστον 24 Ισραηλινούς πολίτες να χάνουν τη ζωή τους.
Η χειρότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιπάλων δημιουργεί φόβους ότι θα εμπλακούν και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις και θα αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή, που ήδη υποφέρει από τις συνέπειες του πολέμου στη Γάζα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει αν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην ισραηλινή αεροπορική εκστρατεία: «Μπορεί να το κάνω, μπορεί και όχι. Δηλαδή, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνω», είπε.
Αργότερα, ανέφερε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση στην Ουάσινγκτον και είπε ότι «ίσως τη δεχτούμε», προσθέτοντας όμως ότι «είναι λίγο αργά για κάτι τέτοιο».
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε την έκκληση του Τραμπ για παράδοση σε τηλεοπτικό του μήνυμα, το πρώτο από την Παρασκευή.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα συνοδευτεί από ανεπανόρθωτες ζημιές», είπε. «Το ιρανικό έθνος δεν θα παραδοθεί».
Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Ιράν παραβίασε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια τις υποχρεώσεις του περί μη διάδοσης πυρηνικών.
Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Ιρανό ομόλογό τους την Παρασκευή στη Γενεύη για να πιέσουν την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Ωστόσο, την ώρα που συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, πολλοί κάτοικοι της Τεχεράνης εγκατέλειψαν την πόλη των 10 εκατομμυρίων αναζητώντας ασφάλεια από τις εντεινόμενες ισραηλινές επιδρομές.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Τραμπ έχει εγκρίνει σχέδια επίθεσης στο Ιράν αλλά καθυστερεί την τελική εντολή, περιμένοντας να δει αν η Τεχεράνη θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το Bloomberg μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για πιθανή επίθεση τις επόμενες ημέρες.
Επιθέσεις με drones
Το πρωί της Πέμπτης, ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στην Τεχεράνη και αναχαίτισαν drones στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το SNN. Άλλες ιρανικές πηγές ανέφεραν τη σύλληψη 18 «εχθρικών πρακτόρων» που κατασκεύαζαν drones για επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη Μασχάντ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στην κοιλάδα του Ιορδάνη και ότι αναχαίτισε δύο drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.
Οι πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν σηματοδοτούν την πρώτη φορά που μεγάλος αριθμός ιρανικών πυραύλων διαπερνούν τις ισραηλινές άμυνες και σκοτώνουν πολίτες μέσα στα σπίτια τους.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «προχωρά βήμα-βήμα» για να εξαλείψει τις απειλές από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τα βαλλιστικά όπλα του Ιράν.
«Χτυπάμε τα πυρηνικά εργοστάσια, τους πυραύλους, τα αρχηγεία, τα σύμβολα του καθεστώτος», είπε.
Το Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ, «έναν μεγάλο φίλο του Ισραήλ», για τη στήριξή του, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή.
Ο Τραμπ ταλαντεύεται ανάμεσα σε μια γρήγορη διπλωματική λύση και την πιθανότητα συμμετοχής στον πόλεμο.
Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, υπαινίχθηκε ακόμα και την εκτέλεση του Χαμενεΐ.
Διεθνείς Αντιδράσεις και Διπλωματία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν το Ισραήλ σκότωνε τον Χαμενεΐ με τη βοήθεια των ΗΠΑ, απάντησε: «Δεν θέλω καν να συζητήσω ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο Πούτιν κάλεσε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης που να διασφαλίζουν τόσο το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας όσο και την ασφάλεια του Ισραήλ.
Από την Παρασκευή, το Ιράν έχει εκτοξεύσει περίπου 400 πυραύλους κατά του Ισραήλ, από τους οποίους περίπου 40 διέσπασαν την αεράμυνα και σκότωσαν 24 πολίτες, σύμφωνα με ισραηλινές αρχές.
Το Ιράν αναφέρει τουλάχιστον 224 νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις, κυρίως αμάχους, αλλά δεν έχει επικαιροποιήσει τον απολογισμό τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή: Reuters
Ροή Ειδήσεων

13/07/2025 | 20:30
Φαίη Ξυλά: «Από το παιδί μου έχω μάθει να ξεχωρίζω τι αξίζει και να μη στέκομαι στα ασήμαντα»

13/07/2025 | 20:20
Κολωνάκι: Εκτός κινδύνου οι 11 τραυματίες – Σε σταθερή κατάσταση 46χρονος στη ΜΕΘ
13/07/2025 | 20:10
Air India: Το ηχητικό από το πιλοτήριο ενισχύει το μυστήριο για την πτώση του Μπόινγκ
13/07/2025 | 19:50
Γάζα: Έξι παιδιά στην ουρά για να προμηθευτούν νερό σκοτώθηκαν από ισραηλινό πύραυλο
13/07/2025 | 19:20
Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
13/07/2025 | 19:10
Σίλια Κατράλη: «Θα ήθελα να υποδυθώ τον Ντόριαν Γκρέι με τον οποίο έχω ιδιαίτερη σύνδεση»

13/07/2025 | 19:00
Κ. Μαυροειδή: Ορατό το ενδεχόμενο διώξεων και σε άλλα πρόσωπα στην υπόθεση Μουρτζούκου – Επανεξετάζονται στοιχεία

12/07/2025 | 22:30
Πολιτική αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα του 2015 – Για εργαλειοποίησή του κάνει λόγο η κυβέρνηση
12/07/2025 | 22:20
Σιγή ιχθύος από την Ειρήνη Μουρτζούκου για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη, λίγες ώρες πριν από την απολογία της
13/07/2025 | 08:25
Γκίλφοϊλ: Η Κίμπερλι μαθαίνει ελληνικά – Οι δεσμοί με την οικογένεια Τραμπ και οι Ελληνες φίλοι της

13/07/2025 | 08:20
Η ώρα της απολογίας για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις προανήγγειλε ο δικηγόρος της
12/07/2025 | 20:00