Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Με... σοβιετικούς όρους διαψεύδει ο Πούτιν πως έχει video με όργια του Τραμπ

Τη λέξη Kompromat (που χρησιμοποιούνταν επί Σοβιετικής Ένωσης για να χαρακτηριστούν οι ενοχοποιητικές πληροφορίες που συλλέγονταν σε βάρος προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα εκβιασμού) επέλεξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για να διαψεύσει πως η Ρωσία έχει φτιάξει φάκελο για τον Ντόναλντ Τραμπ και πως έχει video με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετέχει σε όργια και τα οποία χρησιμοποιεί για να τον εκβιάζει.

Αυτά, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που μάλιστα ενημέρωσαν σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της φακέλους με πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες των επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προϊόν μιας "απόλυτης παραποίησης" που έχει στόχο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

"Το Κρεμλίνο δεν έχει στην κατοχή του 'kompromat' για τον Ντόναλντ Τραμπ", είπε σε δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιείτο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για να χαρακτηριστούν οι ενοχοποιητικές πληροφορίες που συλλέγονταν σε βάρος προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα εκβιασμού.

"Το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει 'kompromat'", επανέλαβε ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας επίσης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη και της αντιπάλου του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον.

Aμερικανικά MME έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός 35σέλιδου εγγράφου, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες που παρουσιάζονται ως ενοχοποιητικές για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως η φερόμενη ύπαρξη ενός βίντεο σεξουαλικής φύσης που γυρίστηκε κρυφά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα το 2013.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από έναν πρώην πράκτορα της βρετανικής αντικατασκοπείας που κρίνεται αξιόπιστος από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, γνωστοποιεί επίσης φερόμενες ανταλλαγές πληροφοριών για πολλά χρόνια ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, το περιβάλλον του και το Κρεμλίνο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

"Πρόκειται για την απόλυτη παραποίηση (...) Η κατασκευή ψευδών αυτού του είδους συνιστά προφανή απόπειρα να ζημιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις" πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης με τη Μόσχα, τόνισε ο Πεσκόφ. "Ορισμένοι άνθρωποι πυροδοτούν αυτήν την υστερία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή ένα "κυνήγι μαγισσών".

Τέλος, και ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω twitter έγραψε σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πληροφορίες που τον ενοχοποιούν. "Ψευδείς Ειδήσεις - Ένα Απόλυτο Πολιτικό Κυνήγι Μαγισσών!"