Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγαλώνει η ανησυχία: H θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν είναι αποτελεσματική στις μεταλλάξεις

Οι επιστήμονες τώρα αναζητούν «κλειστές περιοχές» όπου ο ιός δεν μεταλλάσσεται για να δοκιμάσουν τα αντισώματα.

Η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού δεν φαίνεται τελικά να είναι αποτελεσματική στην περίπτωση των μεταλλάξεων του ιού, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και των τριών μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται στην πρωτοπορία αυτού του είδους της θεραπείας, Regeneron, Eli Lilly και GlaxoSmithKline, δεν αποδίδουν έναντι των στελεχών του ιού όπως αυτά από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

H θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα είχε δοθεί και στον Ντόναλντ Τραμπ όταν νόσησε με κορονοϊό, αλλά όταν δοκιμάστηκαν σε νοσοκομεία της Βρετανίας δείχνουν ότι οι θεραπείες αυτές δεν αποτελεσμάτικες σε μία ή περισσότερες παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με τον Νικ Κάμακ, επικεφαλής επιστήμονα στην εταιρεία Wellcome, η θεραπεία με αντισώματα έχει πολλά πλεονεκτήματα, είναι ασφαλής, μπορεί να προγραμματιστούν ώστε να στοχεύσουν τον ιό και στα πρώτα στάδια της ασθένειας είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς μπορούν να ανακόψουν την εξέλιξή της.

Ωστόσο, μετά την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορονοϊού την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα, «ειδικά αυτά από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική», άλλαξαν αυτά τα δεδομένα, και ο «ιός μπορεί να διώξει τα αντισώματα».

«Βασικά, αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι ότι οι θεραπείες με αντισώματα και όλες οι ελπίδες που δημιούργησαν, είναι χαμένες μπροστά στις μεταλλάξεις από Βραζιλία και Νότια Αφρική», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η θεραπεία της GlaxoSmithKline αποδίδει έναντι αυτών των στελεχών, αλλά δεν είναι αποτελεσματική όσον αφορά την παραλλαγή του Κεντ και ο Καμάκ θεωρεί ότι καθώς ο ιός διαρκώς μεταλλάσσεται, σύντομα δεν θα είναι αποτελεσματική.

Οι επιστήμονες τώρα αναζητούν «κλειστές περιοχές» όπου ο ιός δεν μεταλλάσσεται για να δοκιμάσουν τα αντισώματα. Αλλά ο Καμάκ τονίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη αυτές οι μεταλλάξεις, σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ήδη χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εναντίον της αρχικής μορφής του κορονοϊού, ενώ δοκιμάζονται και έναντι μιας προγενέστερης μετάλλαξης του νοτιοαφρικανικού στελέχους και ενός στελέχους από την Κίνα. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να δίνουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτά.

Xάρι – Μέγκαν: Με δέκα λέξεις αποχαιρέτησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο
Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Sofagate: «Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι» – Στα άκρα η κόντρα Ιταλίας-Τουρκία
Δολοφονία Φλόιντ: Λόγω έλλειψης οξυγόνου ο θάνατος του
Νορβηγία: Πρόστιμο στην πρωθυπουργό για παραβίαση των μέτρων του κορονοϊού – Τι ποσό πλήρωσε
Johnson & Johnson: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανεξετάζει για πιθανές θρομβώσεις το εμβόλιο της κατά της COVID-19