Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Γιατί κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα;»- Ενοχλημένη η Ελλάδα από το Βερολίνο

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Νέες δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας, στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου, στη θέση του ότι η επίσκεψη του Χαλιφά Χαφτάρ ήταν πρόκληση.

Νέες δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας, στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου, στη θέση του ότι η επίσκεψη του Χαλιφά Χαφτάρ ήταν πρόκληση.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει τον. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε “ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας πάλι”. Κι εγώ τους είπα “Τι πράγμα είναι αυτό … Θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες; “του είπα. Επίσης του είπα  “πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε”. Δυστυχώς ζούμε τέτοια προβλήματα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.  Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Ενοχλημένη η Ελλάδα με το Βερολίνο: «Δεν υπάρχει νύξη για το deal Ερντογάν- Τρίπολης», λέει ο Δένδιας

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι ενοχλημένη από τη στάση που κράτησε το Βερολίνο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να επισημαίνει ότι στα συμπεράσματα της Διάσκεψης για την Λιβύη στο Βερολίνο, δεν υπάρχει κάποια νύξη στο παράνομο deal Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Παρά την εκπεφρασμένη άποψη της Ε.Ε. ότι η συμφωνία είναι παράνομη και άκυρη, απόφαση που όπως τόνισε δεσμεύει όλους του Ευρωπαίους.

Ο Νίκος Δένδιας, μπορεί να χαρακτήρισε τη διαδικασία ως ένα θετικό πρώτο βήμα, όμως, δε δίστασε να εκφράσει και την ενόχληση της Ελλάδας, λέγοντας:

«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη» και κατέληξε: «Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

«Τα μνημόνια είναι παράνομα και κενά περιεχομένου»

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι: «Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους» και συνέχισε τονίζοντας:

«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών" υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον "διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου»

Στέφεν Ζάιμπερτ: «Συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες»

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης.

Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.

O Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». Εμείς «αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Χάφταρ χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Χάφταρ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

Send this to a friend