Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Μοναχικός λύκος ο 28χρονος δράστης - 1,5 εκατ. βίντεο κατέβασε το Facebook σε 24 ώρες

50 οι νεκροί στη Νέα Ζηλανδία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την αιματηρή επίθεση στα τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την αιματηρή επίθεση στα τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την επίθεση στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του μακελάρη Μπρέντον Τάραντ.

«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», αποκάλυψε η Άρντερν, η οποία τόνισε ότι: «Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», και υποστήριξε ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σε ερώτηση σχετική με το Facebook και το live streaming η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα το συζητήσει απευθείας με το facebook και στη συνέχεια τόνισε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράισττσερτς:  «Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία».

Σημειώνεται ότι ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ μετέδιδε live στο Facebook επί 17 λεπτά τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Facebook κατέβασε 1,5 εκατομμύριο βίντεο παγκοσμίως της επίθεσης τις πρώτες 24 ώρες μετά το μακελειό. Συγκεκριμένα η εταιρεία έγραψε στο twitter:

«Τις πρώτες 24 ώρες κατεβάσαμε 1,5 εκατομμύριο βίντεο της επίθεσης παγκοσμίως, από τα οποία περισσότερο από το 1,2 εκατομμύριο μπλοκαρίστηκαν προτού ανέβουν». 

Μοναχικός λύκος ο μακελάρης

Μόνος του φέρεται να έδρασε ο μακελάρης της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους. Συγκεκριμένα, ο Μπους ανακοίνωσε ότι οι τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο άντρες, που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Ωστόσο, ο Μπους τόνισε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται». Σημειώνεται ότι οι οικογένειες των θυμάτων κατήρτησαν έναν κατάλογο με τους νεκρούς των δύο επιθέσεων οι οποίοι ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών. Μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει την ταυτότητα των θυμάτων και σύμφωνα με την πρωθυπουργό η επίσημη λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την αναγνώριση.

 

Send this to a friend