ΔΙΕΘΝΗ
«Είμαστε Σλάβοι» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στην ενημερωτική εκπομπή “Top Tema” του τηλεοπτικού σταθμού TELMA”.
Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία», ο Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός.
Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει».
Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του. «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν την βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.
Ερωτηθείς, γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα».
Ροή Ειδήσεων
07/12/2024 | 12:38
Μάστορας σε Αργυρό: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έγινες πατέρας, άντε να παίρνουμε σειρά»
07/12/2024 | 12:33
Ο Μάριος Ηλιόπουλος τραγούδησε Καρρά στα μπουζούκια και αποθεώθηκε: «Είναι τρελός ο πρόεδρος»
07/12/2024 | 12:21
Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες – Οι πέντε περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο
07/12/2024 | 12:13
Απίστευτη επίθεση του Αχιλλέα Μπέου κατά του Γιώργου Τσαλίκη: «Θα με κρίνει η λουλού;»
07/12/2024 | 12:09
Νίκος Συρίγος για Νίκο Χατζηνικολάου: «Φθηνό τέχνασμα και άδικο αυτό που έκανε στον Light»
07/12/2024 | 12:04
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Απάντηση Βαρθολομαίου στις αντιδράσεις για κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα από Ορθοδόξους και Καθολικούς
07/12/2024 | 11:43
Ο Τάσος Ιορδανίδης αποχαιρετά τον Κώστα Γεωργουσόπουλο: «Απαλό το χώμα που θα τον σκεπάζει»
07/12/2024 | 11:18
Γιολάντα Καλογεροπούλου για τη σεξουαλική παρενόχληση: Στο Λονδίνο έχω βρεθεί σε καταστάσεις που θα μπορούσε να μου συμβεί
06/12/2024 | 09:06
Τρόμος για δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ – Η στιγμή που «τινάζεται» από τον δυνατό κεραυνό
06/12/2024 | 08:22
Light σε Νίκο Χατζηνικολάου: «Εσύ δεν έχεις μαλώσει στη ζωή σου; Δεν έχεις παίξει μπουνιές;»
06/12/2024 | 10:24
Ισχυρές βροχές και χαλάζι μέχρι την Κυριακή – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία – Έκτακτο δελτίο
06/12/2024 | 08:40