
ΔΙΕΘΝΗ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, αναλαμβάνοντας σήμερα, Σάββατο (03/06) τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα.
Ειδικότερα, ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου και αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ, μετά το επίσημο δείπνο, το νέο υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή όσον αφορά την οικονομική πολιτική αλλά και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.
Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο.
«Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν.
Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».
Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».
Στην τελετή αυτήν παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα ανακοινωθεί αργότερα απόψε, θα συνεδριάσει την Τρίτη.
Ροή Ειδήσεων
04/10/2023 | 00:07
Sputnik 1: Όταν η Σοβιετική Ένωση έθεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη

03/10/2023 | 23:54
«Του έστειλα μήνυμα, σήμερα έγινε η κηδεία του»: Ο θρήνος του Αντώνη Κανάκη για τον χαμό συνεργάτη του
03/10/2023 | 23:38
Σε «στιγμιαία έλλειψη συγκέντρωσης» οφείλεται η «γκάφα» του VAR στο Τότεναμ-Λίβερπουλ!
03/10/2023 | 22:58
Τραγωδία στην Ιταλία: 21 νεκροί από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα έξω από την Βενετία
03/10/2023 | 22:50
Ξεκάθαρο μήνυμα Γ. Σγουρού: Δεν επιτρέπουμε σε κανεναν να αμφισβητεί τη δημοκρατική μας διαδρομή
03/10/2023 | 00:27
«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου
04/10/2023 | 00:07
Sputnik 1: Όταν η Σοβιετική Ένωση έθεσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη
02/10/2023 | 17:29
13χρονη γέννησε στην τουαλέτα του νοσοκομείου χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος! «Το τρίτο περιστατικό» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

02/10/2023 | 18:41