Αθήνα

10 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Ομπάμα καλύπτει την Τουρκία: «Έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της!»

Ο Ομπάμα καλύπτει την Τουρκία: «Έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της!»

Δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ουσία του πρωτοφανούς θερμού επεισοδίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κάλυψε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουλά Ολάντ συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο και δήλωσαν από κοινού ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι «θα πρέπει να διευκρινιστούν οι συνθήκες του επεισοδίου», τονίζοντας ότι περιμένει να δει στοιχεία από την Τουρκική πλευρά αλλά και από την Ρωσική. Ο Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του σημείωσαν εξάλλου ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο που είναι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών».

[adsense]

Κατά τα άλλα, ο Ομπάμα, αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, είπε ότι «οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους μέχρι να καταστραφεί η οργάνωση των τζιχαντιστών».

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν πάντως ότι «παράλληλα με την εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία διαλόγου προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία». Ο Ολάντ είπε ότι «σε αυτήν την πολιτική λύση δεν έχει θέσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ» και τάχθηκε υπέρ της «απομάκρυνσής του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αμερικανός πρόεδρος, που τόνισε ότι «ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία όταν θα έχει υπάρξει μια συμφωνία για το πολιτικό μέλλον της χώρας και ένα νέο σύνταγμα».

Send this to a friend