
ΔΙΕΘΝΗ
Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ίλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα όπου μετρά κάπου 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.
Η υπόθεση έχει φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, που άκουσε τα επιχειρήματα των δυο πλευρών την Παρασκευή. Η Ουάσιγκτον ερίζει πως θέλει να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασκοπείας και χειραγώγησης των Αμερικανών από το Πεκίνο. Η πλατφόρμα και συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων του διαδικτύου επικρίνουν τον νόμο καταγγέλλοντας πως καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.
Καθαρή πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ φάνηκε να κλίνει προς την απαγόρευση.
Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η ByteDance έχουν εναντιωθεί ανοικτά στη διακοπή της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ.
Όμως «ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το TikTok στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας εξέτασης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το ένα από τα οποία προβλέπει εμπλοκή του Μασκ», ανέφεραν πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Ο κ. Μασκ, ο ιδρυτής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν δήλωσε διατεθειμένος να αγοράσει το τότε Twitter το 2022. Έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων ανατροπών, κατέληξε να αποκτήσει την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την μετονόμασε κατόπιν σε X και την αξιοποίησε για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις δωρεές χρημάτων που έκανε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου.
Σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται στην κινεζική κυβέρνηση, το X (…) θα πάρει τον έλεγχο της TikTok US και θα διαχειρίζεται τις δυο εταιρείες μαζί», κατά τις πληροφορίες του Bloomberg.
Στο κείμενο τονίζεται πάντως πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη «προκαταρκτικές».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, είχε αποπειραθεί να απαγορεύσει το TikTok στα τέλη της πρώτης θητείας του, το 2020, επίσης εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας.
Έκτοτε, έχει αναθεωρήσει τη στάση του, διαβεβαιώνει πως έχει «αδυναμία» στην εφαρμογή, που έχει κυρίως νεανικό κοινό.
Πέρα από αυτές που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους, ο Ίλον Μασκ είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης κι άλλων επιχειρήσεων, όπως η xAI, που ειδικεύεται στη λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτή η τελευταία χρειάζεται βουνά φρέσκων δεδομένων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδεώδεις για να τροφοδοτούνται τα μοντέλα της ΤΝ.
Ο επιχειρηματίες εξασφάλισε επίσης μείζονα πολιτικό ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ του εμπιστεύτηκε την αποστολή να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τεράστια ποσά περικόπτοντας ομοσπονδιακές δαπάνες και πιθανόν υπηρεσίες, καθώς και να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που και οι δυο τους θεωρούν «υπερβολικές».
Ροή Ειδήσεων

12/02/2025 | 23:17
Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Νεκρός σε τροχαίο 27χρονος – ΙΧ προσέκρουσε σε στηθαίο και ανετράπη
12/02/2025 | 23:12
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Τασούλα – «Η αντιπολίτευση να αναλογιστεί πού οδηγεί η τοξικότητα», λέει η κυβέρνηση
12/02/2025 | 22:58
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μια κακή στιγμή, μια απροσεξία, για να ανατρέψει τα πάντα»

12/02/2025 | 22:53
Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο: Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τη 2η φάση της συμφωνίας με τη Χαμάς
12/02/2025 | 22:39
Εξιχνιάστηκε το «χρυσό» ριφιφί σε τράπεζα στην Κηφισιά με λεία πάνω από 4.000.000 ευρώ το 2008

12/02/2025 | 21:58
Αδερφός θύματος στην Πιερία: Η νύφη μου σκότωσε και την ψυχή του παιδιού της και την οικογένειά μου
12/02/2025 | 21:48
Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», από αύριο 13/2, σε οκτώ σινεμά σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη, από το CINOBO
12/02/2025 | 21:38
Αμάντα Μανωλάκου: «Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πια φίλη μου αν και με προβλημάτισε και με φόβισε»

12/02/2025 | 21:31
Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Η Καλντέρα έχει ανυψωθεί 4 εκατοστά και έχει μετακινηθεί 6 εκατοστά προς ανατολάς», είπε ο Γκανάς
12/02/2025 | 21:27
Ζελένσκι σε Πούτιν για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε

12/02/2025 | 20:59
Λευτέρης Ελευθερίου: «Δούλεψα δυο χρόνια σαν βοηθός κάμεραμαν στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη»

12/02/2025 | 13:14
Παντελής Τουτουντζής: «Για αυτό επιτίθεμαι στο ότι τα παιδιά των γκέι θα γίνουν γκεί, δεν θα νιώσω φόβο, ζω για τα παιδιά μου»
12/02/2025 | 10:00
Η Δαλιάνη αποκάλυψε τους όρους που είχε υπογράψει στη «Μαρία, την άσχημη»: «Απαγορευόταν και να αρρωστήσω»
12/02/2025 | 16:00
Ο Στέφανος Κασσελάκης «αιφνιδίασε» τον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τι ψήφισες το ’23;» – «Νέα Δημοκρατία, δεν κρύβομαι»

12/02/2025 | 14:40
Γιώργος Καρκάς υπέρ Φιλιππίδη: «Βγήκε και μίλησε μια συνάδελφος, μια πολιτικά αναλφάβητη ακτιβιστοπερσόνα»
12/02/2025 | 09:00
Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντά για το παρασκήνιο με τη Δάφνη Μπόκοτα: «Δηλαδή χαζοί είμαστε;»

12/02/2025 | 18:45
Παύλος Βαρδινογιάννης-Τζίνα Αλιμόνου: Ο επιχειρηματίας έχασε τις δίκες αλλά επιμένει στη συνεπιμέλεια
12/02/2025 | 12:00
Αρναούτογλου: «Χάσατε το χιούμορ σας» – Κασσελάκης: «Ο κόσμος ξέρει ότι η υποδοχή σας είναι ψεύτικη»
12/02/2025 | 12:59
Γιώργος Λιάγκας: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να απολογηθώ γιατί δεν πήγα στην κοπή πίτας του ΑΝΤ1» (βίντεο)

12/02/2025 | 12:30
Άτοκα δάνεια έως 25.000 για αναβάθμιση κατοικίας – Άνοιξαν από σήμερα 12 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
12/02/2025 | 13:12
Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για ανάρτηση κατά του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών
12/02/2025 | 15:45
Γάζα: Το Ισραήλ απειλεί να ξαναρχίσει τον πόλεμο – Η προειδοποίηση Τραμπ και οι «άφαντες» διαπραγματεύσεις
Σχετικά Άρθρα

Γάζα: Το Ισραήλ απειλεί να ξαναρχίσει τον πόλεμο – Η προειδοποίηση Τραμπ και οι «άφαντες» διαπραγματεύσεις
