Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

"Βόμβα" Ραχόι: Δεν αποκλείω αναστολή της αυτονομίας της Καταλανίας!

Ο Μαριάνο Ραχόι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που δίνει στην κυβέρνησή του το Σύνταγμα, προκειμένου να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Σε συνέντευξή του στην El Pais, ο πρωθυπουργός της χώρας ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές εκεί. «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε εάν είναι σύννομο (...). Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν», απάντησε.

Ο Ραχόι ζήτησε να σταματήσουν οι απειλές των ηγετών της Καταλονίας. «Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε. Διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των Καταλανών εθνικιστών και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν αυτή γίνει «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Προέτρεψε επιπλέον τους «μετριοπαθείς» Καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν στην Καταλονία οι περίπου 4.000 αστυνομικοί που έστειλε η κυβέρνηση εκεί πριν από το δημοψήφισμα, μέχρι να τερματιστεί η κρίση.

Πάντως, ο Ραχόι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία εξαιτίας της κρίσης στην Καταλονία, όπως και την περίπτωση να δεχθεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης.

Send this to a friend