Αθήνα

 

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

stikoudi234
Κατερίνα Στικούδη: «Δεν θέλω να με φανταστώ στα 60 μου»
rubio zelensky ap xrwma

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ πρότειναν να πάρουν τον έλεγχο και των ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει ο Ρούμπιο

Ήταν μια φανταστική συνομιλία αυτή που είχαν νωρίτερα την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, σχετικά με την πολυαναμενόμενη συνομιλία που ήλθε 20 ημέρες μετά την εκρηκτική συζήτηση στον Λευκό Οίκο.

Πέρα από τα τυπικά για τις οδηγίες προς τα επιτελεία να εργαστούν για την πλήρη κατάπαυση του πυρός, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναφορά στη διαχείριση των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησε για τις πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά εργοστάσια».

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στη λειτουργία αυτών των εργοστασίων με την τεχνογνωσία τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Τονίζει μάλιστα η Ουάσινγκτον ότι «η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εγκαταστάσεων θα ήταν η καλύτερη προστασία για την εν λόγω υποδομή και η υποστήριξη της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής».

Σχετικά με την προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ, «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για την παραγωγική έναρξη των εργασιών της ουκρανικής και της αμερικανικής ομάδας στην Τζέντα στις 11 Μαρτίου. Η συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών βοήθησε σημαντικά στην πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου».

Όπως αναφέρεται ακόμη, ο Ουκρανός ηγέτης «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως για τα βλήματα Javelin που πρώτος ο πρόεδρος Τραμπ παρείχε και για τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της ειρήνης».

Οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για τον πραγματικό τερματισμό του πολέμου».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη συνομιλία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, αλλά και την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ζήτησε πρόσθετα συστήματα αεράμυνας για την προστασία των πολιτών του, ιδίως πυραυλικά συστήματα Patriot», ενώ ο Τραμπ «συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί του για να βρει τι είναι διαθέσιμο ιδίως στην Ευρώπη».

Τέθηκε το ζήτημα της μερικής κατάπαυσης του πυρός σχετικά με τις ενεργειακές εγκαταστάσεις ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν σε τεχνικό επίπεδο στη Σαουδική Αραβία «για να συζητήσουν τη διεύρυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα στην πορεία προς την πλήρη κατάπαυση του πυρός», με απώτερο στόχο την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Τη συνομιλία των δύο πλευρών απασχόλησαν ακόμη ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και η αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφέρει, τέλος, ότι «όλα τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για να λειτουργήσει η κατάπαυση του πυρός» όπως και ότι οι πρόεδροι ζήτησαν από τα επιτελεία τους «να φέρουν σε πέρας το έργο αυτό το συντομότερο δυνατό».

Ροή Ειδήσεων

papadmitriou

23/04/2025 | 23:40

Ντορέττα Παπαδημητριου: Πώς αντέδρασε στην ερώτηση για τις διακοπές με τον Γιώργο Γεροντιδάκη;

23/04/2025 | 23:35

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες δονήσεις στο ρήγμα του Μαρμαρά δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μία μετασεισμική ακολουθία, λένε επιστήμονες στο ΕΡΤΝews

23/04/2025 | 23:20

Ιταλικά ΜΜΕ: Πρόβλημα μπορεί να προκύψει με τον αριθμό των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο το οποίο θα εκλέξει τον νέο ποντίφικα

23/04/2025 | 23:05

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός έσωσε 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου

23/04/2025 | 23:00

Π. Λιάργκοβας, ΚΕΠΕ: Το δημογραφικό «φρενάρει» την ανάπτυξη – Μειώνεται η απασχόληση στους 30άρηδες

23/04/2025 | 22:40

Άννα Αδριανού: «Στην καλύτερη περίπτωση ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρει ένα ερωτηματικό»
amyras 2

23/04/2025 | 22:35

Π. Αμυράς: Τα θετικά οικονομικά μεγέθη επιστρέφονται στους πολίτες (audio)

23/04/2025 | 22:30

Ανοδικό άλμα στις χρηματιστηριακές αγορές μετά την αναδίπλωση Τράμπ για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

23/04/2025 | 22:20

Ιορδανία: Οι αρχές έθεσαν εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα
000 439b6wh scaled 1

23/04/2025 | 22:15

Νετανιάχου: Ίσως χρειαστούν ενισχύσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ

23/04/2025 | 22:00

ΑΑΔΕ: Στις 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Εκπτώσεις φόρου για έγκαιρη υποβολή

23/04/2025 | 21:50

Αργύρης Αγγέλου: «Είχα τύψεις τότε με το Παρά Πέντε»
donald trump scaled e1744700367750 1

23/04/2025 | 21:45

Τραμπ στο Truth Social: Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – «Ιδιαίτερα επιβλαβής» η δήλωση Ζελένσκι για την Κριμαία

23/04/2025 | 21:45

Συγκλονιστικό βίντεο: Η Χαμάς έβαλε όμηρο να «γιορτάσει» τα γενέθλιά του -«Κάντε συμφωνία, αλλιώς θα γυρίσουμε σε φέρετρο»

23/04/2025 | 21:40

Κωστής Χατζηδάκης: Η μείωση του δημόσιου χρέους είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία πατάει η ανάπτυξη και η προκοπή
ai 1
Με τεχνητή νοημοσύνη DeepSeek τα νέα μοντέλα BMW στην Κίνα
ap25099637660482
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει τους μετανάστες 21 ημέρες πριν από την απέλασή τους
000 42yk6wf scaled 2
Το Κονκλάβιο που θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου – Λιγότεροι από το παρελθόν, αλλά διατηρούν την πλειοψηφία οι Ευρωπαίοι
pope francis2
Ολες οι μάχες ζωής του Πάπα Φραγκίσκου
freatio
Νέα Υόρκη: Περίπατος για μία γιαγιά και τα εγγόνια της παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία – Καπάκι φρεατίου εξερράγη δίπλα τους (Βίντεο)
000 438f8np scaled 1
Έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην Κωνσταντινούπολη