Αθήνα

 

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

daliani asximi
Η Δαλιάνη αποκάλυψε τους όρους που είχε υπογράψει στη «Μαρία, την άσχημη»: «Απαγορευόταν και να αρρωστήσω»
ap234315000313

ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Φιλοπαλαιστινιακές ΜΚΟ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσουν οι ολλανδικές εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ 

Φιλοπαλαιστινιακές οργάνωσεις κατηγόρησαν σήμερα το ολλανδικό κράτος ότι δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευθούν οι εξαγωγές όπλων από την Ολλανδία προς το Ισραήλ. 

Δώδεκα παλαιστινιακές και ολλανδικές οργανώσεις αναφέρουν στην προσφυγή τους που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Χάγης ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. 

Απαιτούν, μεταξύ άλλων, να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ και να απαγορευθούν οι εμπορικές συναλλαγές με τους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Οι ενάγοντες επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία του 1948, τις Συμβάσεις της Γενεύης και τη Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Το Ισραήλ είναι ένοχο για γενοκτονία και απαρτχάιντ» και «χρησιμοποιεί όπλα της Ολλανδίας για να διεξάγει πόλεμο», δήλωσε ο Βουτ Άλμπερς, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οργανώσεις.

«Ολλανδικά όπλα σκοτώνουν παιδιά καθημερινά, περιλαμβανομένης της οικογένειάς μου», κατήγγειλε ο Άχμεντ Αμποφούλ, νομικός σύμβουλος της παλαιστινιακής ΜΚΟ αλ Χακ. 

«Η Ολλανδία εφαρμόζει εδώ και χρόνια τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων», απάντησε ο Ρέιμερ Βέλντχουις, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ολλανδικό κράτος.

«Δεν είναι πολύ πιθανό ο αρμόδιος υπουργός να δίνει άδεια εξαγωγής προς το Ισραήλ όπλων ικανών να συμβάλλουν στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε.

«Το κράτος δεν συμβάλλει κατά συνέπεια στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ούτε στις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη», εκτίμησε ο ίδιος, ζητώντας από το δικαστήριο να απορρίψει την προσφυγή.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η δικαστής Σόνια Χούκστρα δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν αμφισβητείται από το ολλανδικό κράτος η σοβαρότητα της κατάστασης στη Γάζα, ούτε το καθεστώς της Δυτικής Όχθης».

«Σήμερα στόχος είναι να μάθουμε τι διακυβεύεται νομικά και τι μπορούμε να ζητήσουμε από το κράτος», πρόσθεσε.

Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο συγκρούσεων στη Γάζα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, προκάλεσε χθες Πέμπτη την οργή του Ισραήλ εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους ίδιους λόγους και εναντίον του Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

<>
<>

Ροή Ειδήσεων

ap25043089627387

13/02/2025 | 11:50

Ο Ελον Μασκ καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «διαγράψει ολόκληρες υπηρεσίες»

13/02/2025 | 11:40

Εύθραυστη εκεχειρία: Το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει «νέο» πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

13/02/2025 | 11:20

Θεοδωρικάκος: Μεταρρύθμιση της εθνικής πολιτικής ποιότητας για βελτίωση της οικονομίας και της ασφάλειας των πολιτών
akinita 1

13/02/2025 | 11:10

«Αναβαθμίζω το σπίτι μου»: Έως και 20.000 οι ωφελούμενοι – Τα συν και τα πλην του προγράμματος, σύμφωνα με ενεργειακό επιθεωρητή

13/02/2025 | 11:09

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας – Άμεσα το πρόγραμμα των κτιριακών παρεμβάσεων

13/02/2025 | 11:00

Βάσια Τριφύλλη: «Ο άντρας μου θα μπορούσε να θεωρηθεί και παιδεραστής της εποχής»
commerzbank full

13/02/2025 | 10:50

Γερμανία: Περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά της από την Unicredit

13/02/2025 | 10:40

Προσφυγή ΜΚΟ στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για τους κρατούμενους μετανάστες στο Γκουαντάναμο

13/02/2025 | 10:34

Γυναικοκτονία στις Σέρρες: 55χρονος σκότωσε τη σύζυγό του με κυνηγετικό όπλο
4241872b94314e450ff48d9a24028908 xl

13/02/2025 | 10:10

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Νέα προθεσμία υποβολής από την ΑΑΔΕ με στόχο τον περιορισμό των λαθών

13/02/2025 | 10:00

Επιστήμονες δημιούργησαν «ζωντανά» πηκτώματα που αυτοθεραπεύονται όπως ο ανθρώπινος ιστός

13/02/2025 | 09:50

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα
cea4ceaccf86cebfcf82 cea0cebfcebbceb5cebcceb9cf83cf84ceae cf87cf81cf85cf83cf8c cebacf8dcf80ceb5cebbcebbcebf scaled 1

13/02/2025 | 09:40

«Οι Πρίγκηπες της Πύλου, oι Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού», αποκαλύπτουν πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

13/02/2025 | 09:30

Χαλάνδρι: Σύγκρουση λεωφορείου με μοτοσυκλέτα – Τραυματίστηκε ο οδηγός του δικύκλου

13/02/2025 | 09:30

Δημήτρης Ουγγαρέζος σε Άρη Καβατζίκη: «Γράφεται ότι θα έρθεις στην θέση μου στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά»
gaza1 scaled e1739344343230
Γάζα: Το Ισραήλ απειλεί να ξαναρχίσει τον πόλεμο – Η προειδοποίηση Τραμπ και οι «άφαντες» διαπραγματεύσεις
screenshot 14
Ισπανία: Διαιτητής υπέστη έμφραγμα την ώρα του αγώνα και οι ποδοσφαιριστές του έσωσαν τη ζωή
nick djalila sctlk6rg5pe unsplash scaled 1
Τσεχία: Μια οικογένεια καστόρων κατασκεύασε τα φράγματα σε έναν ποταμό και οι φορολογούμενοι γλίτωσαν ένα εκατομμύριο ευρώ
california fire
ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει το Λος Άντζελες – Φόβοι για κατολισθήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές
neuron lake albania
Η μεγαλύτερη στον κόσμο υπόγεια θερμική λίμνη ανακαλύφθηκε στην Αλβανία
ap24355683754917
Η Αυστραλία δεν θα ανταποδώσει τυχόν δασμούς του Τραμπ στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εξάγει