Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Οργισμένη αντίδραση της Κύπρου για την στήριξη της Βρετανίας στον Ερντογάν

Αναστάτωση στην Κύπρο για την στάση της Βρετανίας απέναντι στην Λευκωσία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν.

Αναστάτωση στην Κύπρο για την στάση της Βρετανίας απέναντι στην Λευκωσία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με το reporter.com.cy, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα στείλει μέσα στην ημέρα επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σημειώνεται ότι ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά τη σύγχυση που επικράτησε με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν.

Το βράδυ της Τρίτης το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

«Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη:
«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες». 

Send this to a friend