Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Παναγία των Παρισίων: Στο ένα δισ. ευρώ έφτασαν οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της

Την Τετάρτη άγγιξαν το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ οι δωρεές που δόθηκαν από δισεκατομμυριούχους και τοπικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Την Τετάρτη άγγιξαν το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ οι δωρεές που δόθηκαν από δισεκατομμυριούχους και τοπικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Οι εύποροι Γάλλοι βάζουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ξαναγίνει αλλά είναι εκείνοι πολλοί έσπευσαν να τους κατηγορήσουν ότι οι δωρεές τους έγιναν με στόχο τις φοροελαφρύνσεις.

Πάντως ο Γάλλος «Μίδας», Φρανσουά Ανρί Πινό δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του για να κλείσει το στόμα των επικριτών του, καθώς στην Γαλλία, οι φιλανθρωπικές δωρεές δικαιούνται έκπτωση φόρου άνω του 60%.

Ο επικεφαλής του συνδέσμου εργοδοτών της Γαλλίας MEDEF, Ζοφρό ρου ντε Μεσιέμ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «γελοίες» αυτές τις κατηγορίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές, θα έπρεπε το κράτος να στηρίξει οικονομικά 100% τις εργασίες αναστήλωσης».

Την αρχή έκανε ο Φρανσουά Ανρί Πινό, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρίσει 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο.

Στο χορό των δωρεών  μπήκε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal που ανακοίνωσε δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total αποφάσισε επίσης να δωρίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Πατρίκ Πουγιανέ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η εταιρεία συμβούλων Capgemini προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η κατασκευαστική Vinci διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει στις εργασίες ανοικοδόμησης και κάλεσε όλες τις γαλλικές εταιρείες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ήδη το Ίδρυμα Γαλλικής Κληρονομιάς, που έχει αναλάβει τη συγκέντρωσή τους, έχει στα χέρια του περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές απλών πολιτών. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Send this to a friend