Αθήνα

28 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

ΔΙΕΘΝΗ

Πανηγύρια στη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία που πέτυχε ο Τούρκος Πρόεδρος με την Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε επίσης

Έρχονται 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για την διετία 2019-2020
Εθνικό Σχέδιο στον τομέα της Ενέργειας: Κίνητρα κι επενδύσεις για ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ

Σπουδαίας σημασίας Συμφωνία θεωρείται στη γειτονική μας (εξ Ανατολάς)  χώρα η πρόσφατη Συμφωνία με την Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Γενί Σαφάκ να αναφέρει ότι τα «επόμενα βήματα» είναι η κατάθεσή της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για να πάρει το «πράσινο φως» ώστε να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Η Γενί Σαφάκ, υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία εμποδίζει πλέον τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. 

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σφραγίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (27/11) ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική διπλωματία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επιπλέον ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, για να καθοριστούν όλες οι περιοχές ευθύνης πρέπει να επιλυθεί πρώτα το κυπριακό» φέρεται να δήλωσε προς την ελληνική πλευρά ο Τούρκος πρέσβης. Είπε επίσης, ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα.

Τι αναφέρει η Γενί Σαφάκ

Σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος της η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, υπό τον τίτλο “Τώρα ξεκίνησε το παιχνίδι στη Μεσόγειο”, γράφει ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου. Αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και λεπτομέρειες των συντεταγμένων των θαλάσσιων ορίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο».

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η μεγάλη συμφωνία στη Μεσόγειο προχώρησε με οδηγίες Ερντογάν. Στην τελευταία επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της Λιβύης στις 18-19 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και υπογράφηκε προχθές από τους ηγέτες των δύο χωρών, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε με μια κυβέρνηση νόμιμη ενώπιον του ΟΗΕ αποκλείει τις συζητήσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας.

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι στη συμφωνία η οποία ορίζεται η ΑΟΖ των δύο χωρών στην Μεσόγειο, έχει δημιουργηθεί ζώνη θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και αυτή η ζώνη αποτελεί ασπίδα έναντι Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επιπλέον εμποδίζει τις προσπάθειες συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ η Τουρκία δημιούργησε υπεροχή έναντι των κακών συμμαχιών.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι η πρώτη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφει η Τουρκία με ένα κράτος παράκτιο της Μεσογείου. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως την νόμιμη κυριαρχία της περίπου στο ένα τέταρτο της έκτασης της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως αναφέρει και γράφει ότι οι εργασίες με τη Λιβύη κράτησαν 9 χρόνια.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με εργασίες του στρατιωτικού Τζιχάτ Γιαϊτσί, η Κύπρος στις συμφωνίες που υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών “σφετερίστηκε” από το Ισραήλ 4 χιλιάδες 600 τ.χλμ, από τον Λίβανο 3 χιλιάδες 957 τ. χλμ και από την Αίγυπτο 21 χιλιάδες 500 τ.χλμ. Υποστηρίζει ότι αν αντί με την Κύπρο το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία τότε το 13 και το 12 τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, από το 8, το 9 και το 11 ένα μεγάλο μέρος του και από το 1, το 7 και το 10 ένα μέρος του. Υποστηρίζει ακόμη πως εάν η Αίγυπτος έκανε αντί με την Κύπρο, συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11 χιλιάδες 500 τ. χλμ. περισσότερα και θα είχε μέρος των τεμαχίων 4,5,6,7 και 11.

Και η εφημερίδα Star στο δικό της μεγάλο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Χαλάσαμε το παιχνίδι στη Μεσόγειο» αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική. «Η συμφωνία διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή είπε ‘στοπ’ στα αποικιοκρατικά παιχνίδια της Ευρώπης στην υφαλοκρηπίδα μας».

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Χαλάσαμε τα σχέδια της συμμαχίας πετρελαίου», γράφει ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο έφραξε τη συμμαχία αρπαγής από Ελλάδα και Κύπρο που έχουν πίσω τους ΗΠΑ και ΕΕ.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια ημέρα μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τι αναφέρει σήμερα (29/11) ο τουρκικός Τύπος 

-Sozcu: Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες με σύμμαχό τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
-Yeni Safak: Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο.
-Cumhuriyet: Η κίνηση της Μεσογείου. Η Τουρκία έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.
-Turkiye: Η συμμαχία της Ημισελήνου. Χαλάσαμε τα σχέδια της Ελλάδος η οποία είχε καταλάβει παράνομα περιοχή 39.000 τ. χλμ της Λιβύης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ
ΗΠΑ: Η εισαγγελία Νέας Yόρκης ζητά τη διάλυση του λόμπι οπλοκατοχής! Η αντίδραση Τραμπ
Τραμπ για εκρήξεις στη Βηρυτό: Ίσως ήταν «βομβιστική επίθεση» ίσως «δυστύχημα»
Η Τουρκία απαντά με NAVTEX στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου
Βηρυτός: Η διαδρομή του φονικού φορτίου πριν από έξι χρόνια – Πώς κατέληξε στον Λίβανο
Εκρήξεις στη Βηρυτό: Παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί νυν και πρώην αξιωματούχων του λιμένα και των τελωνείων