
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανός δικαστής επέτρεψε τελικά χθες Παρασκευή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει υπό κράτηση σε φυλακή τον Μαχμούντ Χαλίλ, μορφή των κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, ο οποίος παραμένει τους τελευταίους τρεις μήνες έγκλειστος σε κέντρο κράτησης, εν αναμονή της απέλασής του.
Στην υπόθεσή του σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες δικαστικές ανατροπές.
<>
Την Τετάρτη, ο δικαστής Μάικλ Φαμπιάρζ, ο πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Νιού Τζέρζι, κοντά στη Νέα Υόρκη, εξέδωσε διαταγή η οποία προέβλεπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει υπό κράτηση, ούτε να απελάσει τον κ. Χαλίλ στη βάση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Κατ’ αυτόν τον τελευταίο, η παρουσία του νεαρού στην αμερικανική επικράτεια εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο δικαστής έδωσε παράλληλα προθεσμία στην κυβέρνηση να απελευθερώσει τον κ. Χαλίλ μέχρι χθες.
Όμως οι αμερικανικές Αρχές δεν αποφυλάκισαν τον κ. Χαλίλ και ξεκαθάρισαν σε δικόγραφα πως δεν έχουν τέτοια πρόθεση.
Ο ίδιος δικαστής τελικά ενέκρινε χθες μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) οι αρχές να συνεχίσουν την κράτησή του, καθώς τον βαρύνει «άλλη, δεύτερη κατηγορία», αναφέρει απόφασή του.
Κατά πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, κατηγορείται πως δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τη δουλειά του και τη στράτευσή του σε εκστρατεία μποϊκοτάζ του Ισραήλ όταν υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί άδεια μόνιμης παραμονής.
Μετά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη την 8η Μαρτίου, επειδή διαδραμάτιζε ρόλο εκπροσώπου των διαδηλωτών εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στη νεοϋορκέζικη πανεπιστημιούπολη, ο Μαχμούντ Χαλίλ έχει μετατραπεί σε σύμβολο της βούλησης του Ρεπουμπλικάνου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φιμώσει το φοιτητικό κίνημα αυτό, το οποίο χαρακτηρίζει συλλήβδην αντισημιτικό.
Μετά τη σύλληψή του από ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία αρμόδια για τη μετανάστευση (ICE), ο Μαχμούντ Χαλίλ, γεννημένος στη Συρία από παλαιστίνιους γονείς, νεαρός πτυχιούχος με κάρτα μονίμου κατοίκου, μετήχθη σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα μακριά, σε κέντρο κράτησης στη Λουιζιάνα (νότια), ενόψει της απέλασής του.
Η σύζυγός του Νουρ Αμπντάλα –οδοντίατρος γεννημένη στο Μίσιγκαν– πρόσφατα έφερε στον κόσμο τον γιο τους, ενώ ο νεαρός πατέρας βρισκόταν υπό κράτηση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
<>
<>
Ροή Ειδήσεων

15/07/2025 | 23:20
Καιρός: Τροπικό κλίμα με παρατεταμένα 38αρια και αποπνικτική ατμόσφαιρα – Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
15/07/2025 | 22:22
Ίλιον: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση με εγκατάλειψη – «Δεν προλάβαμε να κάνουμε βήμα, είμαστε χάλια»
15/07/2025 | 22:10
O Τραμπ διαψεύδει τους Financial Times πως ζήτησε επίθεση στη Ρωσία – «Ο Ζελένσκι δεν πρέπει να χτυπήσει τη Μόσχα»

15/07/2025 | 21:55
Πέτρος Φιλιππίδης: Η αντίδραση της Τζένης Μπότση – «Η σημερινή απόφαση είναι για το μέλλον των παιδιών μας»
15/07/2025 | 21:42
Πάνος Καμμένος: Υπήρχαν πρακτικά το 2015 – Ο Τσίπρας είναι ο Καραμανλής της Αριστεράς – Ο Σαμαράς η πιο επικίνδυνη λύση για τον τόπο
15/07/2025 | 21:10
Γεράσιμος Μιχελής: Έπασχε από ALS – Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μιχάλη Οικονόμου

15/07/2025 | 21:02
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Με κατηγορούν μια μια περίοδο που δεν ήμουν υπουργός και γιατί ζήτησα παραίτηση υφισταμένου
15/07/2025 | 20:37
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο»

15/07/2025 | 15:48
Γεράσιμος Μιχελής: Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις του ηθοποιού μέσα από το νοσοκομείο
15/07/2025 | 16:32
Ο Γεράσιμος Μιχελής στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη: «Σε ένα καφέ έγινε η συμφωνία για το “Πάρα Πέντε” με τον Γιώργο Καπουτζίδη»
15/07/2025 | 15:41
Πέτρος Φιλιππίδης: Η Αφροδίτη Γεωργούση «σπάει» για πρώτη φορά τη σιωπή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου – «Αισθάνομαι δικαιωμένη»
15/07/2025 | 08:14
Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση στην επικουρική έως 300 ευρώ τον μήνα [πίνακες για όλα τα ταμεία]
15/07/2025 | 16:09
Ο Πέτρος Φιλιππίδης προσφεύγει στον Άρειο Πάγο – «Ο νομικός αγώνας συνεχίζεται», λέει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

15/07/2025 | 13:30