Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Ηχηρή» παρέμβαση Φέρχοφσταντ και επιστολή σε Τσίπρα για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Ακόμη ένας Ευρωπαίος πολιτικός, όπως ο επικεφαλής της παράταξης των Φιλελευθέρων (ΑLDE) στην ευρωβουλή, Γκι Φέρχοφσταντ πήρε θέση για το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται από την Τουρκία για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Στην επιστολή ο Γκι Φέρχοφσταντ υπενθυμίζει στον Αλέξη Τσίπρα "τις θεμελιώδεις ευρωπαΪκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκι Φέρχοφσταντ:

«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζώης, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ’ αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών».