Αθήνα

3 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Μπεκατώρου…»: Η επιστολή παραίτησης του Αδαμόπουλου στον Καπράλο

ΔΙΕΘΝΗ

Πιο κοντά στην Ε.Ε. η Τουρκία-«Τα δίνουν» όλα τους Τούρκους για να καταπολεμήσουν το προσφυγικό!

H Ευρώπη ανοίγει την αγκαλιά της για να την υποδεχθεί την Τουρκία με αντάλλαγμα την καταπολέμηση του προσφυγικού!

Την ίδια στιγμή, που η Τουρκία έχει προκαλέσει έναν άτυπο «ψυχρό πόλεμο» με τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και ελέγχεται για το εάν βοηθάει έμμεσα τους τζιχαντιστές, η Ευρώπη ανοίγει την αγκαλιά της για να την υποδεχθεί με αντάλλαγμα την καταπολέμηση του προσφυγικού!

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. προσερχόμενοι στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμήνυσαν προς την Άγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί να πολεμήσει την προσφυγική κρίση.

Τα «δώρα»-ανταλλάγματαα προς την Τουρκία

Αρχικά, η Τουρκία θα πάρει οικονομικά ανταλλάγματα, ύψους 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί, αναλόγως των αναγκών, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου.

Παράλληλα, η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Συν τοις άλλοις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκό σχέδιο να απαλλαγεί η Τουρκία άμεσα  από 400.000 πρόσφυγες  

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην ‘Αγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που πορεύονται μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.

Επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα  όσο και το Reuters – αποκάλυψε το προσχέδιο της Συνόδου –  ανέφεραν  πως η οικονομική  ενίσχυση της Τουρκίας θα γίνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα.

Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

«Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

[adsense]

Η μεγάλη χαρά του Νταβούτογλου!

Εμφανώς ικανοποιημένος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι «είναι μια νέα αρχή για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την υποψηφιότητα μας στην ΕΕ καθώς θα συναντήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας. Η Σύνοδος είναι ιστορική για να επανεκκινήσουμε την υποψηφιότητα μας και να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης. Χθες όπως γνωρίζετε έφτιαξα τη νέα κυβέρνηση και κατέθεσα το πρόγραμμα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο και αύριο θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, και τις γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ για το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο μια νεα συνάντηση, αλλά η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη».

Τουσκ: Ύψιστη ευθύνη της ΕΕ η προστασία των εξωτερικών συνόρων της

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε ως «ύψιστη ευθύνη της ΕΕ την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, αλλιώς η αποτυχία σε αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει την κατάρρευση της Συνθήκης του Σένγκεν».

Αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Συγκάλεσα αυτή τη Σύνοδο για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουν ΕΕ-Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση, σταματώντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Μετά από πολλές εβδομάδες σκληρής εργασίας και συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο φτάσαμε σε μια συμφωνία και ελπίζω πως θα την αποδεχθούν όλες οι πλευρές. Αυτή η Σύνοδος πάντως έχει ευρείς στόχους, την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Τουρκία, που πρέπει να αυξήσει την προσπάθειά της στον τομέα της αντι-τρομοκρατίας και την καλύτερη συνεργασία στη Συρία και στο Κυπριακό ζήτημα. Οι τελευταίες ημέρες μας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική συνεργασία. Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν αποτελεί το μοναδικό “κλειδί” για την επίλυση του μεταναστευτικού. Η πιο σημαντική μας ευθύνη είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να μην «εξάγουμε το ρόλο προστασίας τους (εκτός ΕΕ). Θα το επαναλάβω, χωρίς έλεγχο των συνόρων μας, η Συνθήκη του Σένγκεν θα γίνει παρελθόν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα υπάρξουν δύο συναντήσεις από τους αρχηγούς. Αρχικά, μια επταμερής, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Αυστρία και στη συνέχεια συνάντηση θα έχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςμαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ολάντ έθεσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μέλλον της Συρίας

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως ήρθε στη σημερινή Σύνοδο για να συζητήσει τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μέλλον της Συρίας.

[adsense]

Μέρκελ: «Πρέπει να εργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία»

Προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία», σημείωσε η ίδια.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων», ανέφερε. «Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», πρόσθεσε.

Τσίπρας: «Σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση»

Την αισιοδοξία του ότι τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό θα είναι αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης» των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στις μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, o κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής: «Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση με ανθρώπινο τρόπο. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα στην ΕΕ και προσμένουμε στην ενίσχυση της σχέσης αυτής. Στο παρόν διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προωθήσουμε το διάλογο με τη Τουρκία, έτσι ώστε να επιτύχουμε την παύση των μεταναστευτικών ροών. Ο διάλογος αυτός είναι χρήσιμος και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς το συμφέρον όλων».

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Φοίνιξ – Πυροβολισμοί και πληροφορίες για πολλούς τραυματίες
Αντιδράσεις στην Τουρκία με όσα είπε ο Αρχιεπισκόπος Ιερώνυμος για το Ισλάμ
Κορονοϊός: «Μας δάγκωσαν νυχτερίδες – Ήταν σαν τρύπημα από βελόνα» είπαν ερευνητές από την Ουχάν – Μετά τις δηλώσεις Πομπέο
Κίνα: Ασύλληπτο! Παγωτό βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό – Συναγερμός σε ολόκληρο εργοστάσιο
«Όποιος εμβολιαστεί, να μπορεί και πάλι να πάει σε εστιατόρια και κινηματογράφους», λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας
Καπιτώλιο: Συνελήφθη οπλισμένος άντρας με πάνω από 500 σφαίρες!