Αθήνα

5 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες – Στη δημοσιότητα τα πρόσωπα τους δίνει η ΕΛ.ΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΕΘΝΗ

«Πόρτα» Γιούνκερ σε Πούτζδεμον: Καταστροφή μια απόσχιση της Καταλονίας –Στηρίζουμε τον Ραχόι

Η κρίση που έχει προκαλέσει η Καταλονία με την προσπάθεια απόσχισής της είναι μία «καταστροφή», την οποία η ΕΕ εργάζεται για να την παρεμποδίσει και να υποστηρίξει την ενοποιημένη Ισπανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η κρίση που έχει προκαλέσει η Καταλονία με την προσπάθεια απόσχισής της είναι μία «καταστροφή», την οποία η ΕΕ εργάζεται για να την παρεμποδίσει και να υποστηρίξει την ενοποιημένη Ισπανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το ζήτημα της Καταλονίας μας απασχολεί ιδιαίτερα. Δεν μου αρέσει η κατάσταση που έχει προκληθεί. Πρόκειται για μία καταστροφή με διάφορους τρόπους. Έχει φορτίσει την πολιτική ατμόσφαιρα, έχει δημιουργήσει ρήγματα στην ισπανική και την καταλανική κοινωνία, έχει προκαλέσεις προβλήματα μέσα στις οικογένειες, ανάμεσα στους φίλους, είναι λυπηρό», δήλωσε, στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο κ. Γιούνκερ έδωσε εκ νέου πλήρη στήριξη στον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, λέγοντας πως έχει υιοθετήσει μία απόλυτα νόμιμη γραμμή στην αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης, μολονότι – όπως υποστήριξε – οι αποσχιστές «προκάλεσαν» τη Μαδρίτη με την «παράνομη συμπεριφορά τους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι σέβεται απόλυτα τον ξεχωριστή ταυτότητα ορισμένων περιοχών της Ευρώπης κι ότι Μαδρίτη και Βαρκελώνη μπορούν να συνομιλήσουν για να διευθετήσουν τον βαθμό αυτοδιοίκησης της Καταλονίας.

Ωστόσο, επαναβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει ένωση εθνικών κρατών, όχι περιοχών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να υποστηρίξουν αποσχιστικές τάσεις που ενέχουν «μεγάλα λάθη».

Απευθυνόμενος στον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Βέλγιο, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «οι Καταλανοί αποσχιστές δεν πρέπει να υποτιμούν την ευρεία υποστήριξη» που έχει ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι «σε όλη την Ευρώπη».

Διευκρίνισε πως έως τώρα δεν έχει καμία επικοινωνία με τον κ. Πουτζδεμόν, ουσιαστικά απορρίπτοντας εκ νέου την προσπάθεια του καταλανού ηγέτη να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στην υπόθεση.

(πηγή: ΣΚΑΙ)

Ολλανδία: Παραιτείται η κυβέρνηση για το σκάνδαλο με τα επιδόματα παιδιών
Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη
Τουρκία: Για πλαστό απολυτήριο γυμνασίου κατηγορείται ο Ερντογάν
Θετικός ο Ερντογάν σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη: «Μπορούμε να συναντηθούμε»
Ινδονησία: Φονικός σεισμός 6,2 βαθμών – Τουλάχιστον 35 οι νεκροί
Κορονοϊός: Η Τουρκία υποστηρίζει πως εμβολίασε 500.000 ανθρώπους μέσα σε 2 ημέρες, με το κινεζικό εμβόλιο