• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 20:09

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πώς ένας 14χρονος μετανάστης κατάφερε να γίνει η «σανίδα σωτηρίας» των φίλων και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το "θαύμα" της Ταϊλάνδης και συγκλονίζουν.

Αυτή τη φορά έγινε γνωστή η ιστορία ενός από τους μικρούς αθλητές που παγιδεύτηκαν στο πλημμυρισμένο σπήλαιο και συνέβαλλε καθοριστικά για να σωθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συναθλητές με τον προπονητή του.

Πρόκειται με τον Αντούλ Σαμ-ον, τον 14χρονο μετανάστη που ζει μακριά από τους γονείς του σε εκκλησία της Ταϊλάνδης.

Το αγόρι μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ταϊλανδέζικα, βιρμανικά και κινέζικα) και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης του ίδιου, των φίλων του και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Στο σπήλαιο όπου εγκλωβίστηκαν επί 18 μέρες και διασώθηκαν μετά από μια γιγάντια και επικίνδυνη επιχείρηση.

Λίγες ώρες αφού όλη η Ταϊλάνδη, όλος ο κόσμος, δάκρυσε από χαρά για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους, έρχεται στο φως η απίστευτη ιστορία ζωής του 14χρονου αγοριού. Ενός παιδιού που αναγκάστηκε να γίνει μετανάστης. Να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τη Μιανμάρ, για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Ο Αντούλ Σαμ-ον άφησε πίσω την οικογένειά του για να ζήσει σε μια χριστιανική εκκλησία στην Ταϊλάνδη. Εκεί τον επισκέπτονται συχνά οι γονείς του, που ακόμη ζουν στη Μιανμάρ. Το 14χρονο αγόρι μιλά αγγλικά, ταϊλανδέζικα, βιρμανικά και κινέζικα. Είναι εκείνος που μπόρεσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης. Μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Βρετανούς δύτες που βρήκαν τα παιδιά στις 2 Ιουλίου. Και γι’ αυτό ο ρόλος του αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ της Ταϊλάνδης.

Σε ένα από τα πρώτα video μέσα από τη σπηλιά, λίγο αφού βρέθηκαν τα παιδιά, φαίνεται ο 14χρονος να ρωτά τους δύτες «τι μέρα είναι;». Και να τους λέει πως τα παιδιά πεινάνε. Ήταν άλλωστε ήδη 10 μέρες παγιδευμένα στη σπηλιά όταν τους βρήκαν.

Το ευγενικό παιδί από τη Μιανμάρ

«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάω για εκείνον είναι οι καλοί του τρόποι. Χαιρετά (με τον παραδοσιακό χαιρετισμό wai) κάθε δάσκαλο που περνά, κάθε φορά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Phannee Tiyaprom από το σχολείο Ban Pa Moead School. Εκεί φοιτά ο Αντούλ απ’ όταν ήταν επτά ετών.

Τότε ήταν που εγκατέλειψε την Μιανμάρ για να μεταναστεύσει στην Ταϊλάνδη ώστε να έχει καλύτερη μόρφωση. Οι γονείς του έμειναν πίσω αλλά τον επισκέπτονται ακόμα στη χριστιανική εκκλησία όπου φιλοξενείται.

Ο Αντούλ είναι ένας εκ των 400.000 ανθρώπων που είναι καταχωρημένοι ως ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών – αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Το 14χρονο αγόρι δεν έχει ούτε πιστοποιητικό γέννησης, ούτε ταυτότητα ούτε διαβατήριο. Δεν μπορεί να παντρευτεί, να εργαστεί, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να αποκτήσει περιουσία, να ταξιδέψει ή να ψηφίσει. Η κυβέρνηση στην Ταϊλάνδη έχει υποσχεθεί να καταγράψει τους ανιθαγενείς μέχρι το 2024 αλλά μέχρι τότε ο Αντούλ και οι άλλοι σαν εκείνον παραμένουν όμηροι ενός νομικού κενού.

Όμως ο 14χρονος αρνείται να αφήσει όλα αυτά να τον κρατήσουν πίσω. Εκτός από το πάθος για το ποδόσφαιρο, παίζει πιάνο και κιθάρα και είναι καλός μαθητής. «Είναι καλός και στα σπορ και στα μαθήματα. Έχει φέρει στο σχολείο μας πολλά μετάλλια και βραβεύσεις» είπε ο διευθυντής του σχολείου του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Send this to a friend