
ΔΙΕΘΝΗ
Με επείγοντα τηλεγραφήματα κάλυψαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με έμφαση σε φράσεις...
Με επείγοντα τηλεγραφήματα κάλυψαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με έμφαση σε φράσεις όπως «σήμερα μία καινούργια ημέρα ξημερώνει για την χώρα μας, μία ιστορική ημέρα», για το Reuters ή «Η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα την τύχη της στα χέρια της» για το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα έχει καλούς λόγους να περιμένει καλύτερες ημέρες μετά την επίσημη έξοδό της από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, κάνοντας έναν επίλογο σε μία δραματική εννεαετή κρίση χρέους, μεταδίδει το Reuters.
«Σήμερα μία καινούργια μέρα ξημερώνει στην χώρα μας, μία ιστορική μέρα. Τα προγράμματα της ύφεσης, της λιτότητας και της κοινωνικής ερημοποίησης επιτέλους τελείωσαν…η χώρας μας κερδίζει και πάλι το δικαίωμα να διαμορφώσει το μέλλον της», δήλωσε ο Τσίπρας από έναν λόφο με θέα έναν κόλπο στο νησί όπου ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από 10ετές ταξίδι, όπως περιγράφεται από τον Όμηρο, αναφέρει το Reuters.
Θέλοντας να σημαδέψει την πρώτη ημέρα της «νέας εποχής» της χώρας του απαλλαγμένης από τα προγράμματα της διεθνούς βοήθειας και από την εδώ και οκτώ χρόνια επιτροπεία των πιστωτών, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, στο Ιόνιο Πέλαγος, σημείο εκκίνησης και επιστροφής του Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου για να ανακοινώσει «ότι μία καινούργια μέρα ξημέρωσε» για την Ελλάδα. «Μία ιστορική μέρα…η μέρα του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης», αναφέρει το AFP.
Times: Η Ελλάδα χθες εξήλθε του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία
«Η Ελλάδα χθες εξήλθε του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην ιστορία με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της», γράφουν οι Times του Λονδίνου.
«Η λιτότητα δεν είναι ένας επιθυμητός στόχος, αλλά συχνά αποτελεί μια απαραίτητη πορεία. Η αποτυχία της Ελλάδας για πολλά χρόνια να ζήσει με τα μέσα που είχε πυροδότησε μια κρίση χρέους το 2009-2010 που διαδόθηκε σε άλλα μέλη της ευρωζώνης. Παρά το σύντομο φλερτάρισμα με τη χίμαιρα του σοσιαλιστικών οικονομικών πολιτικών, η Ελλάδα έχει ευθυγραμμίσει αποφασιστικά τις δαπάνες της με το εισόδημά της. Δεν υπήρχε άλλη ρεαλιστική πολιτική. Είτε ακολουθούν είτε όχι τους περιορισμούς του ευρώ, η ελευθερία των εθνικών κυβερνήσεων πάντα θα περιορίζεται από τους νόμους της αριθμητικής». υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα παρέμεινε πιστή στο πρόγραμμα διάσωσης. Η οικονομία αναπτύσσεται και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η είσοδός της στο ενιαίο νόμισμα το 2001 ήταν μια τρομερή απόφαση. Η κρίση χρέους του 2009-2010 που έπληξε τις οικονομίες της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας έλαβε διαφορετικές μορφές, αλλά είχε ένα κοινό αποτέλεσμα: οι διεθνείς επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές τις χώρες. Η θεραπεία που προώθησε ο Βαρουφάκης και οι αριστεροί υποστηριστές του ήταν η αντίσταση προς τις περικοπές προϋπολογισμού και η ώθηση της εσωτερικής ζήτησης. Αν η Ελλάδα έμενε εκτός ευρώ θα μπορούσε όντως να προβεί σε ανταγωνιστική υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος. Ωστόσο, δεν υπήρχε βιώσιμη λύση από την αναδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας, του δημόσιου τομέα και του φορολογικού συστήματος. Η εγκατάλειψη του ευρώ το 2015 και το 2016 θα πυροδοτούσε μια άνοδο των μισθολογικών απαιτήσεων, υψηλότερο πληθωρισμό, διαρροή κεφαλαίων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Από την έναρξη της κρίσης, τα πολιτικά άκρα της Ελλάδας προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Η κυβέρνηση και οι ψηφοφόροι αντιστάθηκαν στην αβελτηρία τους με σοφό τρόπο», καταλήγει το άρθρο των Times.
Ροή Ειδήσεων

06/06/2023 | 19:14
SOS για την Αρκτική: «Μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030»
06/06/2023 | 18:57
Ηράκλειο: Την Παρασκευή η απολογία του 36χρονου που μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά του

06/06/2023 | 18:52
Με εντολή του Τσίπρα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής βρέθηκαν στην Κω μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας
06/06/2023 | 18:41
Κολωνός: Προφυλακίστηκαν οι 7 από τους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης
06/06/2023 | 18:35
Δίκη για το Μάτι: «Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων» κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

06/06/2023 | 18:24
Κως: Στο πάρτι γενεθλίων της εγγονής της «έσβησε» η 63χρονη – «Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες»
06/06/2023 | 18:08
Σπύρος Μαρτίκας: Αποκάλυψε ποιος παίκτης επιτέθηκε σε cameraman του Survivor – «Δεν παίχτηκε ποτέ αυτό»

06/06/2023 | 18:02
Μάνη: Είδε τον πατέρα της να δολοφονεί τη μητέρα της πριν 3χρόνια- Φέτος έγραψε Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη βία κατά των γυναικών
06/06/2023 | 17:33
«Δεν χαιρετάτε καν, δεν σας πήγε πολύ καλά αυτό»: Το σχόλιο Μητσοτάκη όταν πέρασε από περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον χαιρέτησαν

06/06/2023 | 17:18
ΕΟΔΥ για τη «νόσο Χ»: Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ να ερμηνεύονται κατάλληλα για την αντιμετώπιση νέων απειλών
04/06/2023 | 10:33
Κούρκουλου: Είπα στη μητέρα μου «χρειάζομαι βοήθεια, πρέπει να μου βρεις κάποιον ειδικό»- Πήγα στο Ωνάσειο γιατί νόμιζα ότι παθαίνω έμφραγμα
04/06/2023 | 14:46
Ράνια Τζίμα: Σε ποιο νησί βρίσκεται για το τριήμερο μαζί με την οικογένειά της- Η φωτογραφία από την παραλία

04/06/2023 | 15:29
Το σχόλιο του Κοκλώνη για τα μαλλιά της Βανδή και η αντίδρασή της: «Δεν είναι περούκα, είναι κανονικό…»
04/06/2023 | 10:52
J2US: Ενθουσιασμός για την «επιστροφή» της Καλομοίρας στη σκηνή – Φασουλής: «Σε θαυμάζω όσο τίποτα, με συγκινείς»
04/06/2023 | 08:03
Η απάντηση της Γερμανού για τον σάλο που προκλήθηκε με το μπλουζάκι του Κορδώνη- Ζήτησε συγγνώμη ο ίδιος

05/06/2023 | 09:56
First Dates: Η 22χρονη Ρωσίδα που έκλεψε τις εντυπώσεις – «Θα ήθελα να μην είναι Έλληνας και να έχει τρίχες, να φαίνεται σαν άνδρας»
05/06/2023 | 18:10
Η απάντηση της Sky Express στην Ζέτα Μακρυπούλια – Διέγραψε το βίντεο μετά τα αρνητικά σχόλια η ηθοποιός
04/06/2023 | 12:06
Άννα Φόνσου: Να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι, αλλά έχω πρόβλημα να υιοθετούν παιδιά

04/06/2023 | 08:19