Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Κοκλώνης μιλάει για το χωρισμό του – «Πόνεσα πολύ το καλοκαίρι» – «Η Καινούργιου σήκωνε τηλέφωνο και έκανε καβγά αν ένιωθε πως κάποιος με πληγώνει»

ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί η Handelsblatt: «Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών»

Στην οικονομική ύφεση της Τουρκίας, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Δείτε επίσης

Κώστας Καραμανλής: Συνεχίζει κανονικά τις διακοπές του στη Λίμνη Πλαστήρα
«Καμπανάκι» Γώγου! «Κρίσιμο να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού πριν τον χειμώνα»

«Η τουρκική οικονομία και κοινωνία αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται εκ νέου (…) Ταυτόχρονα η τουρκική λίρα χάνει σε αξία (…) Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ένα επικίνδυνο σπιράλ συνεπειών» προειδοποιεί, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς έφθασε στις 7,45 λίρες/δολάριο και στις 8,79 λίρες/ευρώ.

«Εάν η λίρα απολέσει την αξία της, τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα. Αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει τον πληθωρισμό. Και οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι αποταμιευτές επενδύουν πιο συχνά σε σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο – και έτσι αποδυναμώνουν περαιτέρω το εθνικό νόμισμα» εκτιμάει η «Handelsblatt».

Ειδική μνεία πραγματοποιεί και στον κορoνοϊό, διαπιστώνοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση», καθώς ο «πραγματικός ένοχος για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι αλλού».

«Οι κρατικές τράπεζες έδωσαν φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα υποστήριξε τη λίρα ρίχνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα στην αγορά».

Από την κριτική δεν ξεφεύγει, όπως είναι φυσικό, ούτε η κεντρική τράπεζα. «Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουσάλ απέφυγε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο (…) Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί τώρα να αποσύρει χρήματα από την αγορά χωρίς να επηρεάσει το βασικό επιτόκιο».

Πηγή: Deutsche Welle

Ο ρόλος της Τουρκίας στην πολιτική αναταραχή στη Λιβύη

Η σύγκρουση του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σάρατζ με τον υπουργό Εσωτερικών Φατχί Μπασάγκα, που οδήγησε στην πρόσκαιρη απομάκρυνση του δεύτερου από τη θέση του, φέρνει στην επιφάνεια την επιρροή της Τουρκίας στην αντιπαράθεση ισχύος που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους συμμάχους της στη Λιβύη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση αυτή είναι δυσάρεστη για την Τουρκία, άλλοι τη θεωρούν ένδειξη ότι η Αγκυρα έχει επιλέξει να στηρίξει τον Μπασάγκα απέναντι στον Σάρατζ.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την κίνησή του αυτή ο Σάρατζ απέτρεψε «πραξικόπημα» του Μπασάγκα, ο οποίος βρισκόταν στην Αγκυρα όταν έμαθε την αποπομπή του. Λιβυκές πηγές, όμως, πιστεύουν ότι είναι απίθανο η Τουρκία να υπονομεύει μια κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες τον Νοέμβριο του 2019.

Στις 21 Αυγούστου, ο Σάρατζ και ο Αγκίλα Σάλεχ, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων – πολιτικής πτέρυγας των ανατολικών δυνάμεων που μάχονται κατά της Τρίπολης – υπέγραψαν εκκλήσεις για εκεχειρία. Μερικοί όροι αυτής της πρωτοβουλίας, που έγινε με γερμανική και αμερικανική μεσολάβηση, δεν ικανοποιούν την Αγκυρα, η οποία θέλει οι δυνάμεις του Χαφτάρ να παραδώσουν τον έλεγχο της στρατηγικά σημαντικής Σύρτης και της αλ-Τζούφρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο Σάρατζ και ο Σάλεχ, όμως, συμφώνησαν να αστυνομεύει την περιοχή μια κοινή δύναμη. Αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών, κάτι που ανησυχεί την Αγκυρα, η οποία έχει στείλει στη Λιβύη χιλιάδες μαχητές από τη Συρία και θέλει μόνιμες βάσεις στη Λιβύη.

Ο Σάρατζ και ο Σάλεχ συμφώνησαν επίσης τα έσοδα από το πετρέλαιο να κρατούνται στη Διεθνή Τράπεζα της Λιβύης, ενώ η Αγκυρα προτιμά την κεντρική τράπεζα, η οποία υπέγραψε στις 31 Αυγούστου συμφωνία συνεργασίας με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Παρά την πεποίθηση ότι ο Σάρατζ δεν θα δράσει ανεξάρτητα από την Αγκυρα ύστερα από όλη τη στρατιωτική υποστήριξη που έχει λάβει, η αναγγελία των όρων της εκεχειρίας εγείρει διάφορα ερωτήματα.

Η Τουρκία έχει ήδη ενοχληθεί από αποκαλύψεις που έγιναν τον Ιούλιο ότι ο Σάρατζ υπέγραψε απρόθυμα τις συμφωνίες του 2019. Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Τρίπολη, ο Σάρατζ αντιστάθηκε για ένα χρόνο στις πιέσεις της Αγκυρας, θεωρώντας ότι ως μεταβατικός πρωθυπουργός στερείται της εξουσίας να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και φοβούμενος τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Υπέκυψε στις πιέσεις μόνο όταν ο Χαφτάρ απείλησε να καταλάβει την Τρίπολη και οι ισλαμιστές στην κυβέρνησή του τάχθηκαν υπέρ της Αγκυρας.

Πολλοί στη Τρίπολη πιστεύουν επίσης ότι έγιναν πολλές παραχωρήσεις προς την Τουρκία, τη στιγμή που η τελευταία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον έλεγχο όλης της Λιβύης.

Μια ακόμη κίνηση που ενόχλησε την Αγκυρα ήταν το γεγονός ότι ο Σάρατζ αποδέχθηκε πρόσκληση του προέδρου Μακρόν να επισκεφθεί τη Γαλλία.

Το συμπέρασμα πολλών παρατηρητών είναι ότι ο Μπασάγκα εποφθαλμιούσε τη θέση του Σάρατζ και, επωφελούμενος από τις διαδηλώσεις, πήγε στην Αγκυρα για να εξασφαλίσει την υποστήριξή της. Ο Σάρατζ όμως το πληροφορήθηκε εγκαίρως.

Ενας εξέχων λίβυος παρατηρητής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του διατηρεί επιφυλάξεις για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη σύγκρουση. «Ο Μπασάγκα χρησιμοποιεί την τουρκική κυβέρνηση για να κρατάει τη θέση του», σημειώνει. «Ο Σάρατζ κάνει το ίδιο. Η προσέγγιση της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου από τον Μπασάγκα με στόχο την ανάληψη της πρωθυπουργίας ενόχλησε και τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.»

Η Τουρκία ενοχλήθηκε ακόμη από τη συμβολή του Μπασάγκα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί αντίπαλό της.

Ο Τζαλέλ Χαρσαουί, ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael της Χάγης, συμφωνεί ότι η Τουρκία δεν θέλει να προκαλέσει τώρα αναταραχή, καθώς ο Σάρατζ υπέγραψε τις δύο συμφωνίες του Νοεμβρίου και τα κείμενα αυτά δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη από το κοινοβούλιο. Η Τουρκία επιθυμεί πάνω απ’ όλα τη σταθερότητα της λιβυκής κυβέρνησης και στην ίδια γραμμή βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

(*) Ο Φεχίμ Ταστεκίν είναι αρθρογράφος του Al-Monitor/Μετάφραση ΑΠΕ

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Τζένη Μπαλατσινου: Η πρώτη εμφάνιση με φουσκωμένη κοιλίτσα στο αεροδρόμιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Big Brother – ανατροπή: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

Η viral ερώτηση μητροπολίτη σε δημοσιογράφο: «Σας λένε Μάριον, έχετε σχέση με το Εξκάλιμπερ;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ροή Ειδήσεων

26/09/2021 | 23:56

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Ρε κάθαρμα, έχεις τόσες ώρες να πεις, ‘’τι πάω να κάνω;’’» – Τι λέει ο αδερφός της Δώρας

26/09/2021 | 23:41

«Κούπα» για 27η σερί σεζόν ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ– Πήρε και το Super Cup που τού έλειπε! (vid)

26/09/2021 | 23:34

Η 22χρονη που δουλεύει σε βενζινάδικο και πήγε να δοκιμάσει στο The Voice –Πως αντέδρασαν οι κριτές (ΒΙΝΤΕΟ)

26/09/2021 | 23:18

The Voice – Μουζουράκης σε Αργυρό: Δεν ξέρω τι ανωμαλίες κάνεις εσύ με την κοπέλα σου! (vid)

26/09/2021 | 23:07

«Έλληνας Αυτόχθονας Ιθαγενής» ζητάει 5,2 εκατ. ευρώ από αστυνομικό επειδή τού επέβαλε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας!

26/09/2021 | 22:52

Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ δίχως τέλος! Στο 1,5% το προβάδισμα για SPD – Tα σενάρια για την επόμενη μέρα

26/09/2021 | 22:34

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0: Με σούπερ Μπίσεσβαρ ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήρε το πρώτο ντέρμπι της σεζόν! (vids)

26/09/2021 | 22:27

Κούγιας για γυναικοκτονίες: Έχουμε 11 περιστατικά σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους και θα αλλάξουμε το νόμο;

26/09/2021 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 26/09

26/09/2021 | 22:02

Ξέσπασμα Γ. Μακρή για Λιγνάδη! «Θα τον έσερνα για να τον φτύνει κάθε Έλληνας στο Σύνταγμα»

26/09/2021 | 21:52

Χανιά: Τροχαίο με δυο νεκρούς μετά από καραμπόλα 5 οχημάτων στον ΒΟΑΚ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

26/09/2021 | 21:40

Δημοσκόπηση PULSE: Σχεδόν 2 εκατ. πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και μάλλον δεν θα το κάνουν!

26/09/2021 | 21:23

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Ετεροχρονισμένη η συγγνώμη-Ήταν ενήμεροι για τις κακοποιητικές πράξεις του 40χρονου», λέει η οικογένεια της Δώρας

26/09/2021 | 21:03

SPD: «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος» – Κατήφεια στο CDU/CSU

26/09/2021 | 20:53

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμηνάς
Η Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Λάσετ, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε
Γερμανία – εκλογές: «Ισοπαλία» δείχνουν τα πρώτα exit polls – 25% για Σολτς (SPD) και Λάσετ (CDU)
Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες για τη ψηφοφορία – Κρίνεται το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης
Γερμανία – εκλογές: Αβέβαιο το αποτέλεσμα – Αναποφάσιστο το 40% των ψηφοφόρων
SPD: «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος» – Κατήφεια στο CDU/CSU
Βρετανία: Δολοφονία 28χρονης δασκάλας σε πάρκο – Συνελήφθη ύποπτος