• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 17:22

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Προκαλούν οι Τούρκοι: «Εξαφάνισαν» Καστελόριζο, ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ - (ΧΑΡΤΗΣ)

Σε ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτες σε ξένους διπλωμάτες και παρουσίασαν τις τουρκικές θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ενημέρωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτες σε ξένους διπλωμάτες και παρουσίασαν τις τουρκικές θέσεις για την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», επικεφαλής των Τούρκων διπλωματών ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η Τουρκία θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της γεώτρησης είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που αδειοδότησε το ψευδοκράτος.

Όπως αναφέρει το CNN Turk, ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για ενημέρωση ξένοι διπλωμάτες σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχαν και διπλωμάτες από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία επιμένει να «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και να μην αναγνωρίζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Οι θέσεις αυτές της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια «προειδοποίηση» προς τις χώρες της περιοχής για τις γενικότερες βλέψεις της Άγκυρας.

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην αμφισβήτηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, ακόμη και στη συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Οι εργασίες της γεώτρησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες, γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές όπου έχει άδεια η κρατική εταιρεία από την τουρκοκύπρια πλευρά.

Στον χάρτη που παρουσίασαν οι τούρκοι διπλωμάτες σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες. Με φούξια χρώμα η φερόμενη ως τουρκοκύπρια περιοχή και στο κίτρινο περίγραμμα είναι η κυπριακή ΑΟΖ.

Προσπαθώντας να ενισχύσουν τις θέσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι Τούρκοι διπλωμάτες μαζί με τους χάρτες παρουσίασαν και διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως το 1933 της Δανίας με τη Νορβηγία, του Κατάρ με το Μπαχρέιν το 2001 κ.λπ.

Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση είναι πως η Αγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψή της είναι καθορισμένη! Οι έμπειροι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε περιοχές όπου υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρίες, γεγονός που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο.

Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρίες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκεινται του Διεθνούς Δικαίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Προειδοποίησαν μάλιστα και την Ε.Ε. να μην πάρει θέση στην υπόθεση αυτή, αν και η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ένωσης. Για το «Μπαρμπαρός» οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες «στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Send this to a friend