• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 22:57

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι πέσατε στο Αιγαίο το 1922

«Πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς αυξάνει την ένταση των τελευταίων ημερών, ένταση που πυροδότησε η στάση της Τουρκίας με τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς αυξάνει την ένταση των τελευταίων ημερών, ένταση που πυροδότησε η στάση της Τουρκίας με τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αυτή τη φορά σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται αναφορά σε ελληνικές αποζημιώσεις για τη… Μικρασιατική Εκστρατεία του 1922, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στο  Συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!

Σημειώνεται, πως στον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για θηριωδίες, μιλώντας για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Απαντώντας, αργά το βράδυ του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο» και επικαλείται τους όρους της Συνθήκης Λωζάννης «όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους» για τις «σφαγές και φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας. Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Send this to a friend