• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 19:24

Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Προκλητικός ο Ζάεφ: Πετύχαμε τους στόχους των προγόνων μας, «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» - Να διασφαλίσουμε τη «Μακεδονία» μας

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ενόψει του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Ζάεφ σε ομιλία του στη Γευγελή, έκανε λόγο για αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας από την Ελλάδα και σημείωσε ότι οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση που περιποιεί τιμή σ’ αυτή τη γενιά.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην περιμένουν γι’ άλλα 27 χρόνια το τρένο που θα φέρει τη «Μακεδονία στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πετύχαμε μια συμφωνία, αλλά γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει “μακεδονική γλώσσα” στη συμφωνία. Γνωρίζω τη δυσαρέσκεια που προκαλεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ξέρω και τα οφέλη. Αυτό το δημοψήφισμα είναι εξίσου σημαντικό με εκείνο του 1991, πρέπει να διασφαλίσουμε τη “Μακεδονία” μας για τους επόμενους αιώνες. Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος, στο οποίο η αναγνωρισμένη πλειοψηφία του “μακεδονικού” λαού μιλά “μακεδονική” γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, έχουμε πετύχει όλους τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας». 

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO: « Ο [Κρίστιαν] Μίτσκοσκι είπε σήμερα στην Αχρίδα ότι δεν σχεδιάζουν μποϊκοτάζ [του δημοψηφίσματος]. Αν είναι έτσι, φίλε μου, ας κάνουμε άλλο ένα βήμα. Είναι και δική σας η “Μακεδονία”. Έχετε κι εσείς παιδιά όπως και εγώ. … Ας ενώσουμε δυνάμεις για να γράψουμε μαζί τη σύγχρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής “Μακεδονίας”». 

Send this to a friend