• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 00:32

Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ψευδοκράτος: Αν δεν συζητούν οι Ελληνοκύπριοι για φυσικό αέριο, δεν συζητάμε για Αμμόχωστο

Αντί για ομοσπονδία οι δύο πλευρές πρέπει να ιδρύσουν ένα συνεταιρισμό, υποστήριξε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Αντί για ομοσπονδία οι δύο πλευρές πρέπει να ιδρύσουν ένα συνεταιρισμό, υποστήριξε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως είπε, πρέπει να αποφεύγονται οι όροι όπως «συνομοσπονδία» ή «δύο κράτη» επειδή στο παρελθόν είχαν ταυτιστεί με εκείνους που δεν θέλουν λύση, ενώ σε σχετική ερώτηση ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα υποβάλει υποψηφιότητα στις «προεδρικές εκλογές» που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο στα κατεχόμενα.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τους λέει ότι πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν το θέμα των Βαρωσίων και ότι πρέπει να ανοίξει υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. «Με αυτή την έννοια δίνουμε απάντηση σε αυτούς για το θέμα του φυσικού αερίου», είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι. «Όταν λέμε ελάτε να συζητήσουμε το θέμα του φυσικού αερίου – το οποίο αποδέχεστε ότι ανήκει και σε μας- για να λάβουμε από κοινού μια απόφαση και μου λες ‘όχι, δεν συζητώ μαζί σου, είναι κυριαρχικό μου δικαίωμα’, τότε κι εγώ γιατί να καθίσω και να συζητήσω το θέμα των Βαρωσίων τα οποία είναι κομμάτι του εδάφους της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) με στρατιωτικό καθεστώς και υπό την κυριαρχία μου; Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά, πρέπει πρώτα να καθίσει και να σκεφτεί η ίδια», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι τα Βαρώσια μετατράπηκαν σε σύμβολο του στάτους κβο στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι επομένως μετά από 50 χρόνια, που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν υπάρχει κοινό όραμα των δύο πλευρών, πλέον τα Βαρώσια πρέπει να διευθετηθούν εκτός περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Όπως είπε, επειδή ο «νυν κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων» στα κατεχόμενα έχει ένα κεκαλυμμένο όραμα για τα Βαρώσια σκέφτονται να ανακαλύψουν τα επιστημονικά δεδομένα, να δημιουργήσουν σωστές πολιτικές με βάση τα δεδομένα αυτά και να τις εφαρμόσουν.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι κατηγόρησε ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού.

Τέλος, μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ότι η Τουρκία έκανε... εξισορροπητικά βήματα για να μετατρέψει μια μη δίκαιη κατάσταση σε δίκαιη, συμπληρώνοντας ότι εφόσον δεν προσπαθεί κανείς να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσουν βία.

Send this to a friend