Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Χαοτικές εξελίξεις στη Βρετανία! Εν μέσω γιουχαϊσμάτων η Τερέζα Μέι ματαίωσε οριστικά την ψηφοφορία για το Brexit

Εν μέσω γιουχαϊσμάτων και ειρωνικών γέλιων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε ξαφνικά σήμερα να ματαιώσει τη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

Εν μέσω γιουχαϊσμάτων και ειρωνικών γέλιων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφάσισε ξαφνικά σήμερα να ματαιώσει τη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

Αυτό που αρχικά κυκλοφορούσε ως δημοσιογραφική πληροφορία της πολιτικής συντάκτριας του βρετανικού δικτύου BBC, είναι γεγονός: «Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο...».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε και επισήμως την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το Brexit, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να πετύχει βελτιώσεις, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απόφαση που προκάλεσε πολλά και αρνητικά σχόλια. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», λόγω της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θέλει το κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;» διερωτήθηκε η Μέι.

«Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι— και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς».

«Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές».

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε να δώσει νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, πως η καταληκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Ιανουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια δήλωση εντός πέντε ημερών για το τι σχεδιάζει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Πράξη (Αποχώρησης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2018.

“Έχω ακούσει πολύ προσεχτικά όσα έχουν ειπωθεί κατά την τριήμερη συζήτηση”, είπε η Μέι αρχίζοντας την ομιλία της προκαλώντας τα ειρωνικά γέλια των αντιπάλων της. Και πρόσθεσε ότι “υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές πτυχές της συμφωνίας”, με αποτέλεσμα τα γέλια να γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ψηφοφορία, μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ή στις αρχές Ιανουαρίου, αν και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι λιγοστά τα χρονικά περιθώρια για την έγκριση των νόμων που θα αφορούν στο Brexit από τη Βουλή πριν τις 29 Μαρτίου. Η καταληκτική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου.

Η είδηση της αναβολής οδήγησε σε πτώση 18μήνου τη λίρα καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι των αγορών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τερέζα Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop», ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

Συνομιλίες με υπουργούς

Η Μέι μίλησε το πρωί με υπουργούς της σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη, αφού όπως φαίνεται κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσε να μεταπείσει αρκετούς από τους περίπου εκατό βουλευτές του κόμματός της, που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η εξέλιξη συνιστά σημαντικό πλήγμα για την Μέι, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι την εσχάτη στιγμή έλεγε ότι θα γίνει κανονικά η ψηφοφορία, αν και θεωρητικά η βρετανίδα πρωθυπουργός κερδίζει κάποιο χρόνο για πιθανή διαπραγμάτευση με την ΕΕ και τους αντάρτες Τόρηδες βουλευτές.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, η  εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα,  επανέλαβε  ότι η «συμφωνία είναι η καλύτερη και μόνη δυνατή. Δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, που είναι τώρα στο τραπέζι. Αυτό είναι σαφές. Ως εκ τούτου η θέση μας δεν έχει αλλάξει και σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια».

Νωρίτερα σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Σε μια πρώτη αντίδραση μόλις κυκλοφόρησαν τα μαντάτα περί αναβολής της ψηφοφορίας ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν,  που ήλπιζε με την προδιαγραφόμενη αυριανή ήττα της Μέι στη Βουλή, να ωθήσει για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit είναι τόσο καταστροφική, ώστε έκανε το βήμα απόγνωσης να αναβάλει την ενδεκάτη ώρα τη δική της ψηφοφορία». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομαες ότι η χειρότερη δυνατή συμφωνία της Μέι επρόκειτο να απορριφθεί από τη Βουλή γιατί είναι καταστροφική για τη Βρετανία. Εκείνη, αντίθετα, επέμεινε, ενώ θα μπορούσε να γυρίσει στις Βρυξέλλες να επαναδιαπραγματευτεί ή να προκηρύξει εκλογές, ώστε το εκλογικό σώμα να μπορέσει να εκλέξει μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί».

Send this to a friend