Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Ρελάνς» Ιβανόφ σε Ζάεφ: Δεν απειλούμαι- Κάνε πρόταση μομφής και ρίξε με αν μπορείς

«Εκρηκτικό» είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με εκατέρωθεν «καρφιά».

Ο πρόεδρος Ιβανόφ, λοιπόν, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος χθες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για αποπομπή του Ιβανόφ σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν υπογράψει τη συμφωνία.

«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Send this to a friend