Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Σάλος στην Τουρκία: Νομοσχέδιο αποποινικοποιεί τον βιασμό αν το θύμα παντρευτεί τον θύτη

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από την εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει  σε άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια κάτω των 18 ετών να αποφεύγουν την τιμωρία, αν παντρευτούν τα θύματά τους.

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από την εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει  σε άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια κάτω των 18 ετών να αποφεύγουν την τιμωρία, αν παντρευτούν τα θύματά τους.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου το έχουν ονομάσει «Παντρέψου τον βιαστή σου» και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

'Οπως σημειώνεται, στην ουσία όχι μόνο αποποινικοποιεί τον βιασμό, αλλά ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων.

Πριν από περίπου 4 χρόνια, ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε προταχθεί και πάλι στην Τουρκία και είχε καταρριφθεί, έπειτα από εθνική και παγκόσμια κατακραυγή. Σύμφωνα με εκείνο τον νόμο θα «συγχωρούσε» τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή «χρήση βίας».

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία», συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται «ενάντια στη φύση».

Send this to a friend