• Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου
  • 18:44

Αθήνα

27 oC

σποραδικές νεφώσεις

Σε αδιέξοδο η Βρετανία με το Brexit: Πρόωρες εκλογές, νέο δημοψήφισμα και... ευρωεκλογές;

Στη Βρετανία γα το Brexit έχουν πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή ακόμη και για την προκήρυξη δεύτερου δημοψηφίσματος.

Στη Βρετανία γα το Brexit έχουν πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή ακόμη και για την προκήρυξη δεύτερου δημοψηφίσματος.

Οι Βρετανοί ενδέχεται να κληθούν να ψηφίσουν σε μια άλλη εκλογική διαδικασία: να εκλέξουν και πάλι τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μολονότι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Ένωση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, δύο μήνες πριν οι πολίτες των άλλων 27 χωρών-μελών της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Όμως, καθώς μοιάζει απίθανο να εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων, την επόμενη εβδομάδα, τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, εντείνονται οι εικασίες ότι το Λονδίνο θα επιδιώξει να καθυστερήσει το "διαζύγιο". Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε... ημικρανία στις Βρυξέλλες.

"Εξετάζουμε τι ακριβώς θα σήμαινε κάτι τέτοιο όμως ελάχιστα πράγματα είναι σαφή, από νομικής άποψης. Εξαρτάται τι θα αποφασίσει να κάνει η Βρετανία", σχολίασε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Τα κυριότερα, αναπάντητα ερωτήματα είναι:
- πόση παράταση μπορεί να ζητήσει η Βρετανία και ιδίως αν θα αποχωρήσει πριν λήξει η θητεία του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την 1η Ιουλίου.
- αν η παράταση θα σημάνει και την ακύρωση του Brexit.
- αν θα χρειαστεί να ψηφίσουν οι Βρετανοί για την ανάδειξη ευρωβουλευτών μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τον Μάιο
- αν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τους όρους της αποχώρησης.

Send this to a friend