• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 04:02

Αθήνα

6 oC

αίθριος καιρός

Σε επιφυλακή οι Αρχές του Βερολίνου για πορεία νεοναζιστών με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ρούντολφ Ες

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές του Βερολίνου για πορεία που αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στην περιοχή Σπαντάου του Βερολίνου νεοναζιστές με αφορμή την 31η επέτειο από την αυτοκτονία του υπαρχηγού του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες.

Οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα καθώς υπάρχουν φόβοι και για συγκρούσεις με ακροαριστερούς αντιδιαδηλωτές.

Η πορεία πραγματοποιείται στη μνήμη του Ρούντολφ Ες, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή στην οποία κρατείτο στο Βερολίνο.

Το 2017 περίπου 500 νεοναζιστές μετείχαν σε πορεία που έγινε στη μνήμη του Ες. Η πορεία τους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σπαντάου ως την Βίλχελμστρασε -όπου βρισκόταν η φυλακή των συμμάχων για τους εγκληματίες πολέμου στην οποία κρατείτο ο υπαρχηγός του Χίτλερ- αποκλείστηκε λίγο μετά την έναρξή της από ομάδες ακροαριστερών.

Οι μετέχοντες στην πορεία στη μνήμη του Ες είχαν υποβληθεί σε έλεγχο πριν από την πορεία καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει την εξύμνηση του υπαρχηγού του Χίτλερ με τη χρήση λέξεων ή εικόνων.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί πέρυσι για να εμποδίσουν συγκρούσεις μεταξύ των νεοναζιστών και των αντιδιαδηλωτών.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που διατυπώνονται κάθε χρόνο για να απαγορευτεί η πορεία των νεοναζιστών, συνήθως επιτρέπεται η διεξαγωγή της σε σεβασμό στο θεμελιώδες δικαίωμα του συναθροίζεσθαι στη Γερμανία.

Send this to a friend