
ΔΙΕΘΝΗ
Ο απολογισμός του δυστυχήματος που συνέβη την 1η Νοεμβρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στη Σερβία αυξήθηκε σήμερα στους 16, μετά τον θάνατο ενός εφήβου που είχε τραυματιστεί από την κατάρρευση στεγάστρου του σταθμού, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
«Παρ΄όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και τη μέγιστη αφοσίωση του προσωπικού μας, ο ασθενής υπέκυψε στα πολύπλοκα τραύματά του και στις επιπλοκές που προήλθαν από αυτά. Υποβάλλουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος», αναφέρει το νοσοκομείο σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του.
Χιλιάδες διανοούμενοι υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών
Στο μεταξύ, η Ανί Ερνό (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022) και σχεδόν 3.000 διανοούμενοι υπέγραψαν κείμενο με το οποίο καλούν σε υποστήριξη των Σέρβων φοιτητών που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες κατά της διαφθοράς.
Το κίνημα συγκλονίζει τη Σερβία και παρόμοιά του έχει να δει η χώρα από τα χρόνια του 1990.
«Μια καταστροφή που απεικονίζει τις συνέπειες της συστηματικής διαφθοράς, της αποτυχίας των θεσμών και της μη ανάληψης ευθύνης», γράφουν οι 2.850 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η συγγραφέας Ανί Ερνό, ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο κοινωνιολόγος Βόλφγκανγκ Στρέεκ ή ακόμη ο αστροφυσικός Σαντιάγκο Γκονζάλεζ-Γκαϊτάν.
Τα αιτήματα των φοιτητών «για ένα κράτος δικαίου και θεσμούς που να λειτουργούν δεν είναι μόνο δικαιολογημένα αλλά και απαραίτητα», προσθέτουν.
Το Σάββατο, 15 Μαρτίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι — 107.000 σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 300.000 σύμφωνα με έναν ανεξάρτητο οργανισμό καταμέτρησης– στη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Σερβίας.
Η κυρίως ειρηνική διαδήλωση διαταράχθηκε λίγο μετά τις 19:00. Η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές κατηγορούν την αστυνομία ότι έκανε χρήση κανονιού ήχου, ενός στρατιωτικού μέσου που χρησιμοποιείται για τη διάλυση του πλήθους, ή ενός άλλου παρόμοιου μηχανισμού.
Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι διαθέτει τέτοιου είδους μέσα και μπορεί κανείς να δει σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από ΜΜΕ και από το Γαλλικό Πρακτορείο ένα αστυνομικό όχημα που φέρει εξοπλισμό που μοιάζει με αυτόν τον μηχανισμό, σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης το Σάββατο.
Η σερβική αστυνομία, το υπουργείο Άμυνας, η υπηρεσία πληροφοριών και η κυβέρνηση αρνήθηκαν σθεναρά ότι χρησιμοποίησαν έναν τέτοιο μηχανισμό.
«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τα βίαια περιστατικά κατά τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Βελιγράδι, όπου ειρηνικοί διαδηλωτές, περιλαμβανομένων φοιτητών και καθηγητών Πανεπιστημίου, εκτέθηκαν σε μη φονικά όπλα, που οδήγησαν σε τραυματισμούς και σοβαρό κίνδυνο», γράφουν οι υπογράφοντες το κείμενο, απαιτώντας τη διεξαγωγή «άμεσης και διαφανούς έρευνας».
Αυτό το κειμενο έρχεται να προστεθεί σε πολλές διεθνείς εκκλήσεις: το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων», η Γαλλία «παρακολουθεί με ανησυχία τις εντάσεις στη Σερβία» και «τον πολλαπλασιασμό των λεκτικών επιθέσεων και τον εκφοβισμό των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε για τη διεξαγωγή σοβαρής έρευνας έπειτα από «ανησυχητικά νέα για φερόμενη χρήση κανονιών νερού κατά διαδηλωτών».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
<>
Ροή Ειδήσεων

29/04/2025 | 23:11
Αθηναΐς Νέγκα για Γιώργο Παπαδάκη: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τηλεόραση χωρίς εκείνον
29/04/2025 | 23:06
Χατζηβασιλείου στο Συνέδριο του ΕΛΚ: Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα
29/04/2025 | 22:58
Τελεσίγραφο Ρούμπιο σε Μόσχα και Κίεβο: Φέρτε «συγκεκριμένες προτάσεις» αλλιώς σταματάμε τη διαμεσολάβηση

29/04/2025 | 22:13
Έτσι ξυλοκόπησαν τον επιχειρηματία μέσα σε εστιατόριο στη Γλυφάδα – Του έβγαλαν όπλο για να υπογράψει ότι δεν του οφείλουν ούτε 1 ευρώ
29/04/2025 | 22:04
Ο εκλεκτός του Τραμπ, επιχειρηματίας Ντέιβιντ Περντού, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα
29/04/2025 | 21:47
Γιώργος Μαυρίδης: Θυμάται τη δύσκολη παιδική του ηλικία – Ήμουν κλειδωμένος σ’ ένα δωμάτιο κι ο πατέρας μου προσπαθούσε να αυτοκτονήσει
29/04/2025 | 21:17
Εκατομμυριούχος: Απίστευτος παίκτης κέρδισε τις 100.000 και ξετρέλανε τον Αρναούτολου
29/04/2025 | 21:14
Ολοκληρώθηκε μέσα στη Βουλή ο έλεγχος από τον σκύλο της ΕΛΑΣ μετά το προειδοποιητικό μήνυμα στο 112 – Έρευνα και στο προαύλιο

29/04/2025 | 21:07
Βάσω Λασκαράκη για το διαζύγιό της: «Όταν υπάρχουν παιδιά, «παντρεύεσαι» αυτόν τον άνθρωπο εφ’ όρου ζωής»

29/04/2025 | 11:17
Ήπιε κοκτέιλ με μεθανόλη στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε μόνιμη τύφλωση – Η περιπέτεια της Άσλεϊ Κινγκ
29/04/2025 | 10:32
Δημοσκόπηση Interview: Κερδίζει 2 μονάδες η ΝΔ, στο 15,8% η διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Τρίτη με πτώση η Πλεύση Ελευθερίας
29/04/2025 | 16:07
Φορολοταρία Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

29/04/2025 | 15:09
Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό: Πέθανε 25χρονος ανθυπολοχαγός κατά τη διάρκεια άσκησης
29/04/2025 | 16:16
Φωτιά στο κατάστημα Zara στην Πάτρα – Οι μαθητές από το ξενοδοχείο από πάνω φωνάζουν έντρομοι – Εκκενώθηκε το ξενοδοχείο
29/04/2025 | 17:56
Σφοδρή επίθεση Αλμοδόβαρ στον Τραμπ: Θα μείνει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας

29/04/2025 | 12:57
Επεισόδιο Γεωργιάδη – Πολάκη στη Βουλή: «Να πας λεβέντικα να δικαστείς» – «Λες παπ…» – Δείτε βίντεο
29/04/2025 | 16:30
Γιώργος Τσαλίκης για Πέτρο Λαγούτη: «Πέρα από το οικονομικό, κάτι του άρεσε στην πρόταση για το Big Brother»
29/04/2025 | 17:34
Γιώργος Λιάγκας: «Δεν θα μπορούσα να αντικαταστήσω τον Γιώργο Παπαδάκη, θα ήμουν βλάκας αν το έκανα»

29/04/2025 | 18:42
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Στη Σκωτία για την επέτειο του γάμου τους – Τα ασορτί σακάκια και το πανάκριβο ρολόι
29/04/2025 | 16:43
Χείμαρρος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας για τον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τι εξυπηρετεί; Να μας πει ότι δεν είναι κατίνα;»
29/04/2025 | 12:55
Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία της 47χρονης ναυτικού που παρασύρθηκε από φορτηγό στον καταπέλτη πλοίου – Στον ανακριτή οι 3 συλληφθέντες

29/04/2025 | 13:00