Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κομισιόν με Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων

Ανακοινώθηκε η συμφωνία της Pfizer με την BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορονοϊού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: «Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας» (ΒΙΝΤΕΟ)
Lockdown – Πέτσας: Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι παραπάνω μπορεί να κάνει με νέα μέτρα

Όπως προβλέπεται, οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων. «Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε την Τρίτη (10/11) ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid. Η ευρωπαία επίτροπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα προς έγκρισιν στο Σώμα των Επιτρόπων για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο. Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. H διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca , Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna , CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Βέλγιο- ΕΕ- Μ. Σχοινάς: «Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο, ουσιαστικό βήμα προς μια γνήσια Ένωση Υγείας της ΕΕ»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπό την ευθύνη του οποίου είναι η Ένωση Υγείας. «Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο, ουσιαστικό βήμα προς μια γνήσια Ένωση Υγείας της ΕΕ» τονίζει ο κ. Σχοινάς και προσθέτει ότι «ενισχύουμε την κοινή διαχείριση κρίσεων για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών για την υγεία»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή υποβάλλει μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του πλαισίου ασφάλειας της υγείας της ΕΕ. “Προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και των μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ. Αντλώντας διδάγματα από την τρέχουσα κρίση, οι σημερινές προτάσεις θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη ετοιμότητα και ανταπόκριση κατά τις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας”.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών» τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και σημειώνει: «Η πανδημία του κορονοϊού υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στην ΕΕ, πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας και καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις. Αλλάζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των διασυνοριακών απειλών για την υγεία. Σήμερα, αρχίζουμε να χτίζουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, για να προστατεύουμε τους πολίτες με φροντίδα υψηλής ποιότητας σε μια κρίση και να εξοπλίζουμε την Ένωση και τα κράτη μέλη της για την πρόληψη και τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνει ότι «οι οργανισμοί μας της ΕΕ πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ισχυρότερες εντολές για την καλύτερη προστασία των πολιτών της Ένωσης. Για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, μόνος τρόπος είναι να προχωρήσουμε με πιο αποτελεσματικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων υπογραμμίζει: «Η υγεία είναι κάτι που οι πολίτες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες δικαίως αναμένουν από την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Σήμερα ενισχύουμε τα θεμέλια για μια πιο ασφαλή, καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική ΕΕ στον τομέα της υγείας».

Οι σημερινές προτάσεις επικεντρώνονται στην ανανέωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση του ρόλου της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης κρίσεων βασικών οργανισμών της ΕΕ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ( EMA).

Για να δημιουργήσει μια πιο ισχυρή εντολή συντονισμού από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

* Ενίσχυση της ετοιμότητας: Θα αναπτυχθούν σχέδιο κρίσης και ετοιμότητας πανδημίας για την υγεία της ΕΕ και συστάσεις για την έγκριση σχεδίων σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα και διαφανή πλαίσια για την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο. Η εκπόνηση εθνικών σχεδίων θα υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και άλλους οργανισμούς της ΕΕ. Τα σχέδια θα ελεγχθούν και θα δοκιμαστούν υπό πίεση από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ.

* Ενίσχυση της επιτήρησης: Θα δημιουργηθεί ένα ενισχυμένο, ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης σε επίπεδο ΕΕ, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και άλλα προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

* Βελτίωση της αναφοράς δεδομένων: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν την αναφορά τους σχετικά με τους δείκτες συστημάτων υγείας (π.χ. διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών, εξειδικευμένη θεραπεία και ικανότητα εντατικής θεραπείας, αριθμός ιατρικώς εκπαιδευμένου προσωπικού κ.λπ.).

* Δήλωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που θα οδηγήσει σε αυξημένο συντονισμό και σε ένα μεγάλο, ουσιαστικό βήμα προς μια γνήσια Ένωση Υγείας της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ήταν στην πρώτη γραμμή του έργου της ΕΕ για την αντιμετώπιση του COVID-19 από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, ο COVID-19 έδειξε ότι και οι δύο υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν με ισχυρότερες εντολές για την καλύτερη προστασία των πολιτών της ΕΕ και την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την υγεία, όπως επισημαίνει η Κομισιόν.

Η εντολή του ECDC θα ενισχυθεί έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στους ακόλουθους τομείς:

 * την επιδημιολογική επιτήρηση μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων που επιτρέπουν την ετοιμότητα και τον έλεγχο,

* την υποβολή εκθέσεων και τον έλεγχο ετοιμότητας σε πραγματικό χρόνο,

* την παροχή μη δεσμευτικών συστάσεων και επιλογών για τη διαχείριση κινδύνων, και

* την ικανότητα κινητοποίησης και ανάπτυξης της ειδικής ομάδας υγείας της ΕΕ για την υποστήριξη της τοπικής αντίδρασης στα κράτη μέλη.

Η εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα ενισχυθεί ώστε να διευκολύνει μια συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο Ένωσης σε κρίσεις υγείας με:

* παρακολούθηση και μετριασμό του κινδύνου έλλειψης κρίσιμων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών,

* παροχή επιστημονικών συμβουλών για φάρμακα που ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα θεραπείας, πρόληψης ή διάγνωσης των ασθενειών που προκαλούν αυτές τις κρίσεις, και

* συντονισμό μελετών για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων που συντονίζουν τις κλινικές δοκιμές.

Η Επιτροπή καθορίζει επίσης σήμερα τα κύρια στοιχεία της μελλοντικής νέας αρχής ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, τα οποία θα προταθούν έως τα τέλη του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός – Εμβόλιο της Pfizer: Μια ανάσα πριν την έγκριση – Πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα

Μόνο η τήρηση των μέτρων θα φέρει την άρση του lockdown – “Πόλεμος” κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και στη μέση… ο Πολάκης

 

 

Άλμπερτ Μπουρλά: Τάσσεται κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια – «Θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών»
Ιταλία – κορονοϊός: 11.807 κρούσματα και 258 θάνατοι σε μια μέρα – Θα εμβολιάζουν τους φιλάθλους έξω από τα στάδια στο Πρωτάθλημα;
Ρωσία: Και ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια
Απίστευτος Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες
Bραζιλία – Ρίο ντε Τζανέιρο: Πυροβολισμοί στο μετρό – Πληροφορίες για τουλάχιστον 25 νεκρούς
Θετική αντίδραση από Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση Μπάιντεν: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού