Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η Κύπρος απέρριψε το προσχέδιο των ηγετών της ΕΕ για την Τουρκία

Η Κύπρος απέρριψε το προσχέδιο που προετοιμάστηκε για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το οποίο επιδιώκει να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ως “εντελώς απαράδεκτο”.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και από την χώρα μας, καθώς εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει η “Καθημερινή”.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εάν η Άγκυρα κινηθεί εναντίον των συμφερόντων των “27”.

“Η ενίσχυση των ήδη ουσιαστικών οικονομικών μας δεσμών είναι μια άλλη win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές… Στο επίκεντρο αυτού θα ήταν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”, τονίζει η έκθεση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell, σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία αξίζει περισσότερη οικονομική υποστήριξη για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, καθώς και ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ, περισσότερες διπλωματικές επαφές υψηλού προφίλ και μια διευρυμένη τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, μια τέτοια πρόοδος θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Τουρκία, σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο Κυπριακό και των δικαιωμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφήπερίπου 1.500 μεταναστών που ζουν σε ελληνικά νησιά, και των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν πλέον εξαντληθεί, θα ήταν επίσης κρίσιμη.

“Η κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί συνεχής υποστήριξη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια “, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ αναμένεται να προσφέρει νέα κεφάλαια από το 2022 για τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, μετά από περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ (7,13 δισεκατομμύρια δολάρια) που δαπανήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να ευθυγραμμίσει την πολιτική κυρώσεων με αυτήν της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έπρεπε. Η πολιτική της για τη Λιβύη αντιβαίνει συχνά στους στόχους της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού για τις “μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης” της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ένας πιο εποικοδομητικός τόνος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέτος ώθησε την ΕΕ να σταματήσει τις εργασίες για αυτές τις κυρώσεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι μια κυλιόμενη κλίμακα κυρώσεων, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο ως μόχλευση, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τιμωρητικά μέτρα για φυσικά πρόσωπα και προχωρώντας προς σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Η στόχευση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει έως και το 12% της τουρκικής οικονομίας, φαίνεται να αποτελεί μια νέα απειλή από τις Βρυξέλλες.

“Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες”, τονίζεται στην έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στην θέση του»
Τουρκικός Τύπος για Δένδια: «Προκάλεσε με σκανδαλώδεις δηλώσεις και απαράδεκτες κατηγορίες»
Θλίψη στη Βρετανία: Πέθανε η «θεία Πόλυ» του Peaky Blinders, Έλεν ΜακΡόρι
Τσαβούσογλου για Δένδια: Ξεπέρασε τα όρια – Τι μου ζήτησε η ελληνική πλευρά πριν από τη συνέντευξη Τύπου
Κυκλοφόρησε γυμνή φωτογραφία Καναδού βουλευτή: «Έγινε κατά λάθος – άλλαζα ρούχα για να πάω για τζόκινγκ» (φωτο)
ΗΠΑ: Σοκάρει το βίντεο με αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα 13χρονο ενώ σήκωνε τα χέρια ψηλά