
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κύπρος απέρριψε το προσχέδιο που προετοιμάστηκε για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το οποίο επιδιώκει να εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το ως “εντελώς απαράδεκτο”.
Ενστάσεις διατυπώθηκαν και από την χώρα μας, καθώς εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει η “Καθημερινή”.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εάν η Άγκυρα κινηθεί εναντίον των συμφερόντων των “27”.
“Η ενίσχυση των ήδη ουσιαστικών οικονομικών μας δεσμών είναι μια άλλη win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές… Στο επίκεντρο αυτού θα ήταν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”, τονίζει η έκθεση του επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell, σύμφωνα με το Reuters.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία αξίζει περισσότερη οικονομική υποστήριξη για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, καθώς και ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ, περισσότερες διπλωματικές επαφές υψηλού προφίλ και μια διευρυμένη τελωνειακή ένωση.
Ωστόσο, μια τέτοια πρόοδος θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Τουρκία, σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο Κυπριακό και των δικαιωμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφήπερίπου 1.500 μεταναστών που ζουν σε ελληνικά νησιά, και των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν πλέον εξαντληθεί, θα ήταν επίσης κρίσιμη.
“Η κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί συνεχής υποστήριξη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια “, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ αναμένεται να προσφέρει νέα κεφάλαια από το 2022 για τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, μετά από περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ (7,13 δισεκατομμύρια δολάρια) που δαπανήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να ευθυγραμμίσει την πολιτική κυρώσεων με αυτήν της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έπρεπε. Η πολιτική της για τη Λιβύη αντιβαίνει συχνά στους στόχους της ΕΕ.
Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού για τις “μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης” της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ένας πιο εποικοδομητικός τόνος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέτος ώθησε την ΕΕ να σταματήσει τις εργασίες για αυτές τις κυρώσεις.
Η έκθεση αναφέρει ότι μια κυλιόμενη κλίμακα κυρώσεων, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο ως μόχλευση, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τιμωρητικά μέτρα για φυσικά πρόσωπα και προχωρώντας προς σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Η στόχευση του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει έως και το 12% της τουρκικής οικονομίας, φαίνεται να αποτελεί μια νέα απειλή από τις Βρυξέλλες.
“Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες”, τονίζεται στην έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ.
Ροή Ειδήσεων

25/03/2023 | 17:00
Ναταλία Γερμανού: «Θεωρώ ντροπιαστικό μια εκπομπή να ασχολείται με τα νούμερα μιας άλλης»
25/03/2023 | 16:38
Τάσος Μπουγάς: «Δεν έχω καμία δουλειά να μιλήσω με την Νατάσα Θεοδωρίδου – Έχω δουλέψει με μεγαλύτερα ονόματα από την Νατάσα.»

25/03/2023 | 16:21
Απόστολος Γκλέτσος για Μικρούτσικο: «Φαντάζομαι το συζήτησε με την Όλγα Τρέμη πριν το πει»
25/03/2023 | 16:11
Κόσουκε Φουκούντα: Ο Ιάπωνας που οργανώνει συνέδρια με θέμα τον Πόντο και τον Καζαντζάκη και βραδιές με ποντιακή γαστρονομία
25/03/2023 | 15:43
«Έμεινε κόκκαλο» ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο πλατό: «Δεν έχω μισήσει ποτέ καλεσμένο, αλλά το πας φιρί φιρί»

25/03/2023 | 15:35
Λάρισα: Με μαύρες κορδέλες και περιβραχιόνια και κονκάρδες «ήταν έγκλημα» για τα Τέμπη η παρέλαση
25/03/2023 | 15:23
Λαγονήσι: «Παρακαλούσε στα αγγλικά το παιδί να μήν τους κάνει κακό, αλλά εκείνος πυροβόλησε από τα 5 μέτρα», λέει μάρτυρας για τους πυροβολισμούς
25/03/2023 | 15:11
Παπαδοπούλου για Μπάρτζη: Ξυπνούσε το πρωί και φώναζε «κ@@χαρτο», ή φώναζε στη ζούγκλα «διάρροια»-Δεν είμαι υποχρεωμένη να αντέξω αυτή την αισθητική

25/03/2023 | 15:03
«Πρωθυπουργός ο Ανδρουλάκης;»: Τι είχε γράψει ο καθηγητής Θ. Διαμαντόπουλος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
25/03/2023 | 14:53
Τσαπανίδου: Η κοινωνία από την πρώτη κάλπη θα εμπιστευτεί τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα
25/03/2023 | 14:45
Προεδρική Φρουρά: Η ιστορία στο χρόνο και η ενδυμασία του Εύζωνα – Το τσαρούχι με τα καρφιά και ο χτύπος για να «ακούνε» οι πρόγονοι

24/03/2023 | 22:30
«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση….»: Η θρυλική ομιλία Κολοκοτρώνη στην Πνύκα
25/03/2023 | 07:42
Φιλική Εταιρεία: Η μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Οδησσό και σχεδίασε την Επανάσταση του 1821
23/03/2023 | 17:10
Χαριλάου Τρικούπη εναντίον Λοβέρδου: «Πολιτικά παράδοξο να έχει ίδιες αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο»
23/03/2023 | 07:30
Ηλιούπολη: Συνθήματα οργής κατά του 44χρονου προπονητή Ταε Κβον ντο στις εγκαταστάσεις του συλλόγου του

23/03/2023 | 12:44
Θανάσης Ευθυμιάδης για «Ντόλτσε Βίτα»: Η Καβογιάννη ήταν έγκυος και λέγαμε ότι είχε παχύνει, σκούπιζα τα δάκρυά μου πριν τις σκηνές, ήμουν στα όρια της κατάθλιψης»
23/03/2023 | 14:59
Η Ακρίτα σχολίασε την συνέντευξη Μητσοτάκη, κάνοντας… «ψυχιατρική διάγνωση»- Αντιδράσεις στο twitter
24/03/2023 | 13:00
Νέα Σμύρνη: Το Τμήμα Εκβιαστών ανέλαβε τον εμπρησμό στο γνωστό εστιατόριο – Ένας τραυματίας στο Νοσοκομείο

24/03/2023 | 14:42